Hlavní obsah

Medaile byla ve hře. Věřila jsem do poslední chvíle, přiznala Ogrodníková

První užší finále na velké světové akci je dílčím úspěchem Nikoly Ogrodníkové, ale česká oštěpařka dobře věděla, že se dalo ukořistit ještě víc než konečné osmé místo, dosud jasně nejlepší český výsledek v Eugene.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nikola Ogrodníková v oštěpařském finále.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Na posledních pěti světových šampionátech nemohla myslet na medaili oštěpařka, která nepřekonala 65 metrů. Na stadionu Hayward Field stačilo k cestě na pódium přehodit 63,27 m.

„Medaile byla ve hře, věřila jsem do poslední chvíle,“ přiznávala svěřenkyně Jana Železného. Cenné kovy měly oštěpařky vystavené hned vedle svého sektoru, ale Ogrodníková od nich nakonec výkonem 60,18 m zůstala daleko.

Hrozbu posledního místa z dvanácti finalistek odvrátila ve třetí sérii, když si zajistila výkonem 59,98 m postup mezi elitní osmičku a tři pokusy navíc. „To je dobrá zkušenost do dalších závodů, že když se ocitnu v takové situaci, hlava funguje,“ mohla se pochválit. Pak už ale přidala jen dva decimetry.

„Po medaili jsem toužila. Věděla jsem, že když trefím jeden hod, je to možné. I rozcvičování jsem měla velmi dobré. Ale nakonec jsem ani jeden neudělala úplně dobře,“ zalitovala.

I nejdelší pokus měl své mouchy. „Byla to taková prasárna, ale trenér byl rád, že na mě bylo vidět, že hrozně chci. Možná jsem si měla publikum roztleskat už dřív, aby do mě vstoupil adrenalin. Snažila jsem se ze všech sil, ale prostě to neletělo,“ pokrčila rameny.

Konečně s diváky

Ale nebyla zklamaná. Po jedenáctém místě před třemi lety v Dauhá a kvalifikačním výpadku v olympijském Tokiu zapsala v 31 letech nejlepší výsledek na vrcholné světové scéně. Navíc před plnými tribunami. „Za to jsem ráda, že jsme se vrátili do normálních časů s diváky na tribunách, sport nabírá úplně jiný směr,“ pochvalovala si.

Příslibem může být i druhé místo mezi Evropankami, jen za Lotyškou Linou Muzeovou. Kontinentální šampionát v Mnichově bude druhým vrcholem nabitého atletického léta a Ogrodníková bude obhajovat stříbro.

Oštěp je hledání

„Nebyla tady Christin Hussongová, přibydou i další jména,“ upozorňuje Ogrodníková, kterou ještě předtím čeká závod Diamantové ligy v Chořově.

„A ještě potřebuju doladit technické věci, které jsme tam teď našli,“ naplánovala si. „Někde to tam je, ale ještě jsem to ze sebe nevytáhla. Pořád hledám nějakou cestu, jak to ze sebe vyždímat. Ale takový je oštěp, pořád takové hledání,“ pousmála se.

Reklama