Hlavní obsah

Nevídaný kiks zapomenut. Jacksonová už je nejrychlejší žijící ženou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vloni v Tokiu byla tak trochu pro smích. Shericka Jacksonová vypustila závěr rozběhu a myslela, jak si kontroluje postup, než se přes ni přehnala i italská soupeřka. Hlavní favoritka dvoustovky byla senzačně ze hry o medaile ještě, než se o ně pořádně začalo bojovat. V Eugene napsala mnohem veselejší příběh, na jehož konci zkompletovala unikátní sbírku a stala se nejrychlejší žijící ženou na této trati.

Jamajčanka Shericka Jacksonová, královna dvoustovky.Video: sntv

 
Článek

Dvě sprinterské velmoci si v posledních letech vcelku jasně rozdělily své panování – mužům dominují Američané, ženám Jamajčanky. Dlouho se v karibských medailových žních střídaly Shelly-Ann Fraserová-Pryceová s Elaine Thompsonovou-Herahovou, v Eugene do boje o sprinterskou královnu rázně vstoupila ta třetí vzadu.

Jacksonová byla roky na velkých akcích kovanou čtvrtkařkou, v Pekingu 2015 i Dauhá 2019 získala světový bronz, až vloni se na radu kouče Stephena Francise seriózněji začala věnovat i kratším distancím. A v Eugene slavila stříbro na stovce a teď i zlato na dvoustovce, žádný jiný sprinter ani sprinterka nemá světové medaile ze všech tří tratí.

Foto: Mike Segar, Reuters

Shericka Jacksonová (vlevo) bouřlivě slaví vítězství ve finále běhu na 200 metrů.

Ještě více ohromující je ale čas, v jakém se povedlo Jacksonové zvítězit. Půl oválu zvládla za 21,45 s, rychlejší o jedenáct setin byla jen na olympiádě v Soulu 1988 Florence Griffithová-Joynerová. Američanka pak ve věku pouhých 38 let zemřela, Jacksonová se tak může označovat jako nejrychlejší žijící žena na dvoustovce.

„K tomu rekord šampionátu a národní rekord, moje první individuální zlato z mistrovství světa, nemůžu si stěžovat,“ prohodila za cílem závodu, v němž souboj s Fraserovou-Pryceovou rozhodla rychlejší druhou polovinou.

Ale vítězka stovky vůbec nebyl skleslá, však stříbro bylo už její šestnáctou medailí z mistrovství světa. A tak za cílem v další ze svých barevných paruk upravovala účes Jacksonové, s bronzovou Dinou Asherovou-Smithovou pak dávala společný rozhovor a když dostala od reportéra otázku, jak dlouho chce ještě vyhrávat medaile, Britka si přisadila: „Jo, kdy už budeš mít druhé dítě?“

Fraserová-Pryceová se jen smála, však příští rok na mistrovství světa v Budapešti může v počtu medailí trumfnout i loučící se americkou legendu Allyson Felixovou.

Veselo bylo i v hledišti stadionu Hayward Field, kam chodí početné hloučky jamajských fanoušků. Po čtvrtečním večeru zasvěceném dvoustovkách tak slavili společně s domácími příznivci, kteří si vychutnávali trojnásobný triumf mužů.

Reklama