Hlavní obsah

Mladý Zátopek žije v Německu, nad běháním vede fotbal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Manželé Zátopkovi děti neměli, přesto odkaz slavného vytrvalce žije i díky jeho vzdáleným příbuzným. Zátopkův bratranec Helmut hrával fotbal za Stuttgarter Kickers či Mnichov 1860 a jeho syn Petr má s partnerkou Kateřinou Steeger jedenáctiletého syna jménem Filip Emil Zátopek.

Foto: Sport.cz

Emil Zátopek

Článek

„Když jsme byli loni v Lausanne, ukazoval tam pas a hned se k němu seběhlo celé muzeum, dělali fotky a vedli nás k vystaveným věcem,“ vyprávěla pro Český olympijský výbor maminka Filipa Emila.

„Je poslední Zátopek v Bavorsku. Když se nám narodil, bylo to i v novinách. Média se o to zajímala. Emil byl v Německu velice oblíbený nejen díky sportu, ale také díky svému charakteru,“ popisovala.

Foto: archiv ČOV

Kateřina Steeger v sídle Českého olympijského výboru.

Chlapec mluví německy, stejně jako celá větev rodiny Zátopkových. Eduard, který byl bratrem Zátopkova otce Františka, se za druhé světové války s celou rodinou přihlásil k německému občanství. Proto museli Československo po roce 1945 opustit. „Odjeli do Bavorska a pak už se česky nemluvilo,“ řekla Steeger.

Emil pak se svým bratrancem v kontaktu nebyl. „Za socialismu nebylo jednoduché Emila v Československu kontaktovat, vztah neměli. I když třeba zavolali Daně, říkala: Nevolejte, telefon je odposlouchávaný… Vztah se redukoval na minimum,“ vyprávěla Steegerová. Potkali se jen v roce 1972 během olympijských her v Mnichově.

„Pan Helmut Zátopek s mým druhem Petrem jeli pro Emila do hotelu a dovezli jsme ho. Byli tam novináři z německého Süddeutsche Zeitung. Moje tchyně vzpomíná, jak si to strašně užíval, chleba jedl po kouscích, i pro něho to byl únik z reality. Strašně si užíval chleba a bílých párečků s hořčicí, která je v Bavorsku velice sladká,“ líčila Steeger.

Její syn dobře ví, jak slavné má příbuzné, rodina by mu je ráda přiblížila i prostřednictvím úspěšného snímku.

„Chtěli bychom mu pustit film Zátopek, ale nevím, jestli je s německými titulky. Kluk zatím hraje fotbal, to je jediné, co ho zajímá, ale kdo ví, jak to bude mít s běháním,“ líčila Steeger, která z Československa odešla v roce 1990 a za svého partnera se neprovdala.

„Nechtěla jsem se jmenovat Zátopková. Hlavně už jsem jednou vdova z doby, kdy jsem ještě žila v Hamburku. Tak jsem řekla ne, zůstaneme tak, jak to je,“ vyprávěla.

Reklama

Související témata: