Hlavní obsah

MS v půlmaratonu v Číně bylo kvůli covidu přesunuto z března na listopad 2022

Mistrovství světa v půlmaratonu naplánované na příští rok do Číny se neuskuteční v březnu, ale až v listopadu. Dohodla se na tom Světová atletika s pořadateli šampionátu v Jang-čou. Důvodem odložení je nadále velmi omezené cestování do Číny kvůli koronaviru.

Foto: Lam Yik, Reuters

Maratonský závod v Pekingu se nepoběží - ilustrační foto.

Článek

Od vypuknutí pandemie se v nejlidnatější zemi nekonají prakticky žádné vrcholné mezinárodní sportovní události. Výjimkou budou pouze únorové zimní olympijské hry v Pekingu a testovací závody na ně, které se konají v těchto týdnech.

MS v půlmaratonu mělo být 27. března, ale nově je naplánované na 13. listopadu 2022. "Podmínky se do března mohou změnit, ale abychom dali jistotu sportovcům, trenérům a členským federacím, souhlasila Světová atletika s přeložením šampionátu, aby bylo více času na uvolnění restrikcí," uvedla mezinárodní federace v tiskové zprávě. Jejím zájmem je, aby mohli závodit vytrvalci z celého světa.

Na MS v půlmaratonu je už kvalifikovaná česká reprezentantka Moira Stewartová, která v polovině října zaběhla půlmaraton na trati Řím-Ostia v nejlepším českém čase všech dob 1:10:16. Byla o 45 sekund rychlejší než česká rekordmanka Eva Vrabcová Nývltová.

Jako rekord ale její výkon nemohl být uznán, protože trať nesplňuje kritéria Světové atletiky; místo startu je od cíle vzdáleno o více než padesát procent celkové délky závodu. Pro limit na vrcholnou akci není splnění této podmínky nezbytné.

Reklama

Související témata: