Hlavní obsah

Mužský superman, ženské slzy. Marný byl český protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla to pro ženskou čtvrtkařskou štafeta nepříjemná horská dráha emocí. Nejprve dlouhé čekání, zda jejich čas bude na finále stačit, pak radost, že jsou mezi postupovou osmičkou. Jenže následovalo hořké zklamání z diskvalifikace, kterou nezlomil ani protest české výpravy.

Foto: Ivana Roháčková

České čtvrtkařky (zleva) Ladu Vondrovou, Terezu Petržilkovou, Nikoletu Jíchovou a Martinu Hofmanovou zastavila diskvalifikace.

Článek

MNICHOV (od našeho zpravodaje) – Po svém individuálním semifinále byla česká jednička Lada Vondrová hodně opatrná v ambicích českého kvarteta pro boj o finále. „Bude to hodně těžké, ostatní běhají rychle, já teď běžela blbě, nevím, jak jsou na tom další naše holky,“ vyprávěla.

Jenže s parťačkami Terezou Petržilkovou, Nikoletou Jíchovou a Martinou Hofmanovou předvedly kvalitní výkon, který by na elitní evropskou osmičku stačil. Zvesela tak vykročily po druhém běhu do novinářské mixzóny, než se u jejich výsledku místo času objevila zlověstná písmena DQ.

„Nejsem si ničeho vědoma, o ničem nevím, jsem dost překvapená. I na seběh jsem si dávala pozor,“ divila se v televizním rozhovoru Nikoleta Jíchová. „Musíme nejdříve zjistit, co se stalo a kde byly chyba. Je to smutný,“ posteskla si Vondrová.

Pak se teprve dozvěděly, že byly diskvalifikovány kvůli porušení pravidla 24.8, tedy zjednodušeně řečeno překážení při předávce, kterého se měla dopustit Jíchová. Jenže z opakovaných záběrů bylo vidět, že byla v pozici před polskou soupeřkou a jen se snažila dostat na předávce k Hofmanové.

Česká výprava tedy podala protest proti verdiktu rozhodčích, který se řešil poměrně dlouho, a nakonec byl zamítnut. Jury sice uznala, že Jíchová překřížila soupeřce cestu kvůli tomu, že rozhodčí čtvrtkařky na dalším úseku špatně postavili, ale diskvalifikace zůstala v platnosti kvůli vyšlápnutí z dráhy.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Terka Petržilková (@terkapetrzilkova)

To už bylo nesporné, Jíchová, která se v Mnichově na čtvrtce překážek blýskla semifinálovým postupem a osobním rekordem, skutečně v zatáčce několikrát šlápla na čáru, což se nesmí. „Bolí to. Ale ani jedna z nás nepochybuje, že se vrátíme tenhle výkon zopakovat,“ napsala odhodlaně Petržilková na sociální sítě.

I tak bude mít Česko ve finále čtvrtkařských štafet v sobotu zastoupení díky mužskému kvartetu Matěj Krsek, Pavel Maslák, Michal Desenský, Patrik Šorm. To postoupilo suverénně, když Šorm dokonce donesl kolík do cíle na prvním místě svého rozběhu.

Foto: Ivana Roháčková

Patrik Šorm se vítězně natahuje do cíle v rozběhu na 4x400 m.

Těsně, pomohlo mu k tomu gesto supermana, kdy natáhl ruku před sebe. Rozhodující je sice torzo těla, ale i tohle může pomoct.

„Napadlo mě to v posledních metrech před cílem, že tam dám ruku, hodně to dělají Poláci. Já se totiž v závěru díval na tabuli, Francouz mi přišel daleko a najednou tam byl, tak jsem to trochu prokaučoval,“ uznal Šorm, který ale výhru uhájil, což pomůže v nasazení do finále.

V něm si Češi vytkli ambiciózní cíl – boj o medaili. „Pořád v to věřím, ale bude nás na ni tak pět zemí,“ odhaduje Šorm. „Možná šest,“ doplnil ho nejzkušenější člen Pavel Maslák.

Reklama

Související témata: