Hlavní obsah

Na startu budu cítit větší tlak, říká před mítinkem v Ostravě Mäki

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na čtvrtečním mítinku Czech Indoor Gala v Ostravě má olympijská finalistka z Tokia Kristiina Mäki co napravovat. Úvodní patnáctistovku v sezoně v německém Karlsruhe nedokončila, když odstoupila zhruba čtyři sta metrů před cílem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Běžkyně Kristiina Mäki hovoří s novináři v Ostravě na tiskové konferenci k mezinárodnímu atletickému mítinku Czech Indoor Gala 2022.

Článek

„Ve chvíli, kdy se začíná zrychlovat, jsem já spíše začala couvat...," řekla česká atletka. „Trochu mi došlo. Jsem na sebe naštvaná, protože se závody mají dobíhat, ale v tu chvíli to bylo silnější. Snad jsme to ale nějak překonala a v Ostravě to bude lepší. Trenér říkal, že to může být ještě únava ze soustředění. Nevím, už to je dva týdny, co jsme zpátky. Říkal, že v té Africe jsme byli ale docela dlouho, že dva týdny nejsou nic," vysvětlovala Mäki.

V Ostravě chce závod rozhodně dokončit a nejlépe v čase, který by ji potěšil. „Na startu budu cítit větší tlak, protože vždycky, když se nedoběhne závod, tak je o to těžší nastupovat do toho dalšího s nějakým očekáváním. Ale aspoň to nebudu mít lehké. Doufám, že to překonám a nakopne mě to správným směrem," uvedla mílařka.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Běžkyně Kristiina Mäki, koulař Tomáš Staněk, dálkař Miltiadis Tentoglu a běžec Elliot Giles v Ostravě na tiskové konferenci k mezinárodnímu atletickému mítinku Czech Indoor Gala 2022.

Mäki, která je tváří letošního ročníku Czech Indoor Gala, vylepšila v Tokiu na patnáctistovce národní maximum pod otevřeným nebem na 4:01,23 minuty a nyní bude v jejím hledáčku i halový rekordní zápis. Ten drží právě z Ostravy Simona Vrzalová, která před třemi lety zaběhla 4:05,73. Mäki má zatím halový osobák 4:08,41. Rekord mítinku má pak v držení od roku 2020 časem 4:05,08 Etiopanka Lemlem Hailuová. I to je čas, který by mohl být v silách české rekordmanky.

„Původním plánem bylo a podle tréninku to tak i vypadalo, že v Karlsruhe poběžím nějaký slušný čas pod čtyři minuty a deset vteřin a v Ostravě zaútočím na osobák. Teď si to ale netroufám říct nahlas. Ale byl by skvělý. Záleží i na tom, jak se poběží," poukázala Mäki, která by se o vítězství měla prát s reprezentační kolegyní Dianou Mezuliáníkovou, nebo třeba Britkou Adelle Traceyovou či irskou běžkyní Nadiou Powerovou. „Startovní listina vypadá dobře, je tam docela šance," prohodila rodačka z finského města Seinäjoki.

V březnu čeká českou běžkyni start na halovém mistrovství světa v Bělehradě, v červenci pak světový šampionát v Eugene a v srpnu mistrovství Evropy v Mnichově. „Tak tohle je ještě docela daleko. Soustředím se na Ostravu a pak je tam ještě docela dost závodů na nějaké zlepšení," zmínila Mäki.

Na halovém mítinku v Ostravě se partnerka českého atleta Filipa Sasínka představí potřetí. V roce 2019 i 2020 doběhla shodně na 6. místě v podobných čase 4:12,31 a 4:12,18. „Nikdy jsme tady neběžela ty nejrychlejší časy. I pro to, že je to vždy ze začátku sezony, ale nebylo to ani nějak špatné.

Reklama

Související témata: