Hlavní obsah

Nástupce Dvořáka či Šebrleho? Kolos se zálibou v botách

Praha

Výrazně se hlásí o pokračování věhlasné české desetibojařské tradice. Devatenáctiletý Jiří Sýkora na květnovém domácím šampionátu výkonem 8047 bodů smetl letitý český juniorský rekord Tomáše Dvořáka. Od roku 2006, kdy junioři používají současné náčiní, posbírali víc bodů jen dva lidé na světě.

Foto: Jan Kucharčík

Desetibojař Jiří Sýkora při výškařské soutěži během republikového šampionátu ve vícebojích.

Článek

Při vícebojařském Evropském poháru se pak blýskl seniorským součtem 7927 bodů, kterým si s přehledem zajistil start na mistrovství Evropy v Curychu. Vyrostla v Třebíči nová desetibojařská hvězda?

„Těžko nepředpovídat velkou budoucnost někomu, kdo v juniorech překoná 8000 bodů,“ říká bývalý desetibojař a nyní trenér Josef Karas. „Jirka je podle mě jeden z pěti největších talentů, kteří kdy v Česku na víceboj byli,“ myslí si.

„Nebojí se makat, mentálně je na tom dobře, má výborného trenéra. Může směřovat k olympiádě v Tokiu 2020 a to se můžeme bavit i o výkonech o tisíc bodů lepších,“ odhaduje Karas.

Objev ze školních závodů

Ve čtrnácti letech Sýkoru na školních závodech v Třebíči objevil kouč Pavel Svoboda. „Od začátku jsem chtěl, aby dělal víceboj,“ říká trenér. „Tehdy ještě na svůj věk nebyl extra vysoký, pak asi v patnácti šestnácti se vytáhl,“ popisuje fyziologický vývoj svého svěřence.

Sýkora má už v juniorském věku robustní figuru. „S nějakými 195 centimetry a 90 kilogramy má ideální postavu na desetiboj. I na to, aby tělo vydrželo tu dřinu,“ říká Karas.

Desetiboj na juniorském mistrovství světa za dva týdny v Eugene nebude mít většího favorita. Zlato z této akce zatím získaly v oštěpu Jarmila Jurkovičová (tehdy Klimešová) a v dálce Denisa Rosolová (Ščerbová). Letos na ně může navázat vedle chodkyně Anežky Drahotové i Sýkora.

Doufá v medaili

„Nechci nic plánovat dopředu, ale mohlo by to být dobré,“ opatrně připouští. „Určitě bych chtěl ukázat, co ve mně je, nejen doma, ale i ve světě. Ať pak můžu říkat, že jsem měl nejen český rekord, ale i medaili,“ zasní se.

Jenže obzvlášť v desetiboji platí, že úspěšné juniorské roky nezajistí slávu i mezi dospělými. „Předpoklady Jirka má, přeju mu, ale je to ještě dlouhá cesta,“ upozorňuje trojnásobný mistr světa a nyní reprezentační kouč Tomáš Dvořák. „Jirka je vysoce trénovaný a v podstatě už hotový atlet. Ve zlepšování to nebude mít jednoduché,“ připomíná Dvořák.

Následuje Svobodu

Sýkora se v létě přesouvá do Prahy, trenéra si vezme s sebou. „Ale to je náhoda. Mám tam oba syny, s manželkou jdeme na důchod, tak se za jedním stěhujeme kvůli vnoučatům. Ale jsem rád, že to tak vyšlo a budu dál spolupracovat s Jirkou,“ kvituje Svoboda, jenž atleticky vychoval i svého jmenovce a pozdějšího halového mistra Evropy na překážkách Petra Svobodu, jenž rovněž začínal s víceboji.

„Oba měli společné, že byli velkými talenty. Jirka není tak rychlý, ale má dobře zvládnuté technické disciplíny a pohybovou inteligenci. A hlavně ví, co chce. Petr byl v jeho věku rychlejší, ale více rozptýlený, ne tak soustředěný na atletiku,“ porovnává Svoboda oba atlety.

Sýkora má na statného mladíka neobvyklou zábavu: boty. Nejde však o rozmařilost, zajímá ho především sportovní obuv. „Sleduju trh a vyhledávám pro sebe tu nejlepší obuv za nejlepší cenu,“ píše na svém webu.

„To je pravda, ale on vícebojař musí být trochu ulítlý na boty. Každá disciplína vyžaduje speciální obuv, ne každému všechno sedí, takže je to v jeho případě i nutnost,“ vysvětluje trenér Svoboda.

Nejlepší výkony juniorské historie
1. Arkadij Vasiljev (Rus.)8131 b. (2006)
2. Kevin Mayer (Fr.)8124 b. (2011)
3. Jiří Sýkora (ČR)8047 b. (2014)

Reklama