Hlavní obsah

Nejlepší nemusí být první! Vyprodaný vítkovický stadión uvidí atletickou revoluci

Ostrava

Každý z patnácti tisíc diváků, kteří s předstihem vykoupili všechny lístky na sobotu i neděli, si u vstupu na vítkovický stadión může vzít letáček s názvem „Vysvětlení inovativních specifických pravidel Kontinentálního poháru.“ Fanoušci zvyklí na Zlatou tretru se totiž možná nebudou stačit divit, jakým způsobem budou některé disciplíny probíhat.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Prezident Mezinárodní atletické federace Sebastian Coe si obdivně prohlíží trofej pro vítěze Kontinentálního poháru.

Článek

„Chceme být inovativní, chceme zkoušet změny. Buď se ukáže, že nemají budoucnost, nebo je časem zavedeme i do dalších soutěžích. Já děkuji českému svazu, že zvedl pomyslný štafetový kolík a můžeme je vyzkoušet,“ vykládal v Ostravě legendární běžec a současný šéf světové atletiky Sebastian Coe.

Akce, která se konala poprvé v roce 1977 jako Světový pohár, hledá svoji optimální podobu, ale díky atraktivním odměnám (30 000 dolarů pro vítěze každé disciplíny) přilákala na vítkovický stadión řadu atletických es.

O křišťálovou trofej v podobě stadiónu, z níž si každý atlet z vítězného týmu odnese část ve tvaru štafetového kolíku, budou bojovat týmy Evropy (kapitánem bývalý britský překážkář Colin Jackson), Ameriky (bývalý dálkař Mike Powell z USA), Afriky (bývalá marocká překážkářka Neža Bidouaneová) a Asie a Oceánie (bývalá překážkářka Jana Pittmanová z Austrálie).

Program začíná po oba dny ve 14.30 (živě na ČT Sport). Co fanoušky může překvapit?

POČÍTÁNÍ BODŮ

Týmy získají za každou disciplínu 8, 6, 4, nebo 2 body podle součtu umístění svých závodníků (v každé disciplíně nastoupí dva za kontinent). Pokud bude součet shodný, podělí se oba týmy také o body. Kapitáni každého týmu navíc mají na každý den dva žolíky, mužský a ženský. Jeden oznámí před startem programu, druhý v jeho průběhu. Pokud tým disciplínu vyhraje, jeho zisk se dvojnásobí.

ODPADLÍCI NA DRÁZE

U nejdelších závodů, tedy na 3000 m a 3000 m překážek doběhne do cíle jen polovina závodníků. Na metách 1400, 1800, 2200 a 2600 m bude vždy poslední závodník vyřazen. Pokud by běžec rozhodčí neposlechl, bude diskvalifikován. Tento model se zkoušel už při mistrovství Evropy družstev, ale byl rychle zrušen.

POKUSY JEN PRO NEJLEPŠÍ

U dálky, trojskoku a všech vrhů absolvuje celá osmička jen první tři pokusy. Do čtvrtých postoupí vždy lepší z každého kontinentu. Dál půjde nejlepší dvojice ze čtvrtých pokusů a o vítězi rozhodne výkon z finálové série. Pokud by byl shodný (např. oba atleti přešlápnou), započítává se výkon z předchozí série. Neplatí tak, že by autor nejlepšího výkonu v soutěži musel být vítězem.

SMÍŠENÁ ŠTAFETA NA 4x400 M

Poběží se na závěr programu, kapitáni si budou moct zvolit, na které dva úseky nasadí muže a na které ženy, a to dokonce i v průběhu závodu.

Češi vyhráli zatím pětkrát
Pět českých atletů dokázalo za předchozích dvanáct ročníků vyhrát Kontinentální (či původně Světový) pohár. Povedlo se to koulařce Heleně Fibingerové, Jarmila Kratochvílové na čtvrtce, výškaři Tomáši Janků a oštěpařům Janu Železnému a Barboře Špotákové. Navázat na ně se v Ostravě pokusí rovněž oštěpařské duo Jakub Vadlejch a Nikola Ogrodníková, koulař Tomáš Staněk a mílařka Simona Vrzalová.
Zatraktivní podle vás upravená pravidla atletiku?
ano
51,2 %
ne
48,8 %
Celkem hlasovalo 1121 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články