Hlavní obsah

Největší český závod už má nový termín. Na jaře neproběhne. Co domácí elita?

Michal OsobaSport.czPrávo
Aktualizováno

Nový termín má největší český běžecký závod. Místo původně plánovaného květnového data si letos běžci kvůli epidemiologické situaci musejí zapsat do diářů k Pražskému maratonu 10. říjen. Půlmaraton v ulicích metropole už byl dříve přesunut na 5. září v rámci víkendových Prague Running Games. Co to znamená pro elitní české běžce?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Pražský maraton se letos poběží až na podzim.

Článek

„Vzhledem ke stále velmi složité pandemické situaci bohužel není možné zorganizovat tak veliký a prestižní závod v tradičním květnovém termínu,” vysvětlili organizátoři s nadějí, že v říjnu už závod snad proběhne ve víceméně standardní podobě. Již registrovaní běžci si můžou svůj start přesunout na podzimní závod či na rok 2022.

Své termíny mají i tradiční půlmaratony v dalších českých městech: 26. června Karlovy Vary, 14. srpna Olomouc, 18. září Ústí nad Labem a 23. října České Budějovice.

Přesun maratonu by mohl znamenat komplikaci pro běžce, kteří chtěli útočit na limity pro olympijské Tokio. Jenže v kalendáři seriálu RunCzech se objevila akce Battle of the Teams, kterou organizátoři plánují na 30. května. V jejím rámci by elitní běžci měli mít možnost plnit olympijské limity (2:11:30 pro muže, 2:29:30 pro ženy). Podrobnosti plánují pořadatelé teprve oznámit.

„Plánuju běžet v Praze,“ potvrdil Vít Pavlišta, mistr republiky z posledního uskutečněného závodu v roce 2019. „Pro mě je Praha srdcovka, počítám s ní, bude to vabank,“ ujistila i česká rekordmanka Eva Vrabcová, která se vrací po narození dcery Adély. Možnost plnit limity pro maratonské běžce končí poslední květnový den.

Další elitní čeští běžci už mají vybrané starty jinde. V sobotu poběží kvůli počasí odložený maraton ve švýcarském Belpu debutující Moria Stewartová, 11. dubna se představí Marcela Joglová na skvěle obsazeném závodě v Hamburku, kam se přesune rovnou ze soustředění v Keni. Ve své oblíbené destinaci se připravuje i Jiří Homoláč, který ve stejném termínu poběží v italské Sieně.

Reklama