Hlavní obsah

Nejvyšší český skok za osm let! Pamatuju si jen, jak sundávám dres a křičím, jásá Štefela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak vysoko se žádný Čech nedostal od léta 2015! Výškař Jan Štefela se na veřejných závodech senzačně zlepšil na 230 cm, není divu, že 22letý svěřenec Jaroslava Báby v euforii běhal po hale. Nikdo jiný na světě tak vysoko letos neskočil, byť závod v pražské Stromovce nebyl nahlášen do mezinárodního kalendáře, a tak v čele světových tabulek nebude.

Jan Štefela a jeho úspěšný pokus na 230 cm.Video: archiv Jana Štefely

 
Článek

Co si vybavíte ze skoku, kterým jste překonal metu výškařské extratřídy?

Já si skoro nic nepamatuju, jen jak pak sundávám dres a křičím na celou halu, že jsem skočil 230. (směje se) Je to nepopsatelné, říkal mi Jarda, Svaťa Ton i Matúš Bubeník, že si většinou člověk nepamatuje, když skočí 230, protože to je fakt meta.

Měl jste ji před závody v hlavě? Dosud bylo vaším osobním rekordem 224 centimetrů.

Šel jsem do haly s tím, že na 226 centimetrů, což je limit na mistrovství Evropy, forma je. Na tréninku jsem skákal 215 jako nic a většinou v závodech umím deset centimetrů přidat. Když jsem skočil 226, tak jsem nevěděl, co dál, a říkal si, že si dám na stojany 228. Ale Jarda mi říkal, proč, když mám na 230. Udělali jsme dobře a nepodělal jsem se z toho.

Zatím jste zářil spíš na velkých závodech. Stal jste se mistrem Evropy do 23 let, mezi dospělými byl v Evropě sedmý. Ale zjevně se umíte nahecovat i na malé závody, vždyť jste ve Stromovce vyhrál o 32 centimetrů…

Mně to vyhovuje. Jsem zvyklý z domoviny, když jsem jezdil ze Zátor do Opavy, tam byly dvě nohy na staďáku, a to moje. (úsměv) Nastavím si tempo, nasázím výšky a jedu si svoje. Ale samozřejmě mám rád i velké závody, kde je narvaný stadion.

Výšku 230 jste si nastavil jako cíl už před sezonou, takže úplně překvapený nejste?

Já věděl, že na ni mám a jsem schopný to skočit. Letos. Ale že hned v prvním závodě? To mě tedy překvapilo…

Vloni jste se dostal nejvýše na 223 centimetrů. Čemu připisujete takový progres?

Tomu, že jsem se zlepšil psychicky i fyzicky, sport beru vážněji. Dodržuju životosprávu, víc makám a regeneruju, což přináší ovoce. Stačí se kousnout a jde to samo…

Na předchozí úspěchy jste tedy dosáhl, i když jste atletice nedával úplně všechno?

Když se ohlédnu, tak ne. Neflákal jsem se, ale životospráva mohla být lepší. Vedlo to k ponaučení a nakopnutí, abych to vážně bral.

Dřív jste si po povedeném závodě dal i pivo, po úterním úspěchu tedy nepadlo?

Určitě ne. Přijel jsem domů a nemohl usnout, jak mi hlava šrotovala, tak jsem do pěti ráno koukal na videa z těch závodů. Spal jsem fakt jen chvíli, snad bude další noc lepší.

Na videu jste viděl určitě i svůj pokus na 233 cm, který byl hodně nadějný. Pokud by byl závod v mezinárodním kalendáři, mohl jste mít i olympijský limit…

Reálné to bylo, chybělo trochu štěstí. Ale i 230 je pro mě brutální výkon, to mě nemrzí, však je teprve začátek sezony.

Takový výkon vám může otevřít dveře i na velké výškařské mítinky.

Určitě je to cesta do té elitní skupiny, věřím, že ředitelé a manažeři zlatých mítinků nebo třeba i Diamantové ligy mě rádi uvidí.

Kam se chystáte teď?

Tréninkově mě čeká závod na Strahově, pak 7. února Beskydská laťka, potom Hustopeče a ještě je ve hře Banská Bystrica.

Co vám vlastně řekl po závodě kouč Jaroslav Bába, který 230 překonal dosud jako poslední Čech?

Říkal, že už se začíná bát o svůj český rekord. (směje se)

K němu chybí ještě sedm centimetrů. Ale je to teď pro vás další vysněná meta?

Teď nejsem schopný říct, před pár hodinami jsem skočil 230, tak je těžké na to pomyslet. V hlavě mám spíš ten olympijský limit 233, s tím bych byl spokojen.

Reklama

Související témata: