Hlavní obsah

Někdejší běžecký talent Cainová žaluje kouče Salazara o 20 milionů dolarů

New York

Jde do tuhého! Americká běžkyně Mary Cainová zažalovala kontroverzního atletického kouče Alberta Salazara a společnost Nike o 20 milionů dolarů kvůli roky trvajícímu psychickému týrání. Docházelo k němu podle ní v době jejího působení v nyní již rozpuštěné tréninkové skupině Nike Oregon Project, jejímž šéfem trenér kubánského původu byl. Uvedl to list The Oregonian a další zámořská média.

Foto: Charlie Neibergall, ČTK/AP

Americká běžkyně Mary Cainová zažalovala kontroverzního atletického kouče Alberta Salazara a společnost Nike o 20 milionů dolarů kvůli roky trvajícímu psychickému týrání.

Článek

Už v minulosti se nyní pětadvacetiletá Cainová svěřila v médiích, že čelila nátlaku na dosažení nezdravé tělesné váhy v nepřívětivém prostředí, které narušilo její kariéru a přivedlo k myšlenkám na sebevraždu. Společnost Nike podle ní nezasáhla, ačkoliv byla o situaci informována.

Cainová se k tréninkové skupině připojila v roce 2013 jako "zázračné dítě" středních tratí. Ve stejném roce v 16 letech vyhrála na americkém šampionátu závod na míli, rok na to se stala juniorskou mistryní světa na 3000 metrů, k elitě pak ale patřila už jen dva roky.

Salazar předloni dostal od Americké antidopingové agentury čtyřletý distanc za to, že v roli šéfa NOP porušoval dopingová pravidla, a trest mu letos potvrdil arbitrážní soud CAS. Kromě toho v červenci americká organizace dohlížející na bezpečné prostředí pro sportovce (SafeSport) natrvalo zakázala Salazarovi činnost kvůli nevhodnému chování sexuální a psychické povahy vůči svěřencům.

Už vloni v lednu měl kouč dočasný zákaz poté, co některé z jeho bývalých svěřenkyň uvedly, že je Salazar léta verbálně a psychicky terorizoval.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články