Hlavní obsah

Nepochopili jste mě, jsem proti diskriminaci homosexuálů, tvrdí teď Isinbajevová

Michal Osoba (Moskva)Právo

Velký rozruch vzbudily čtvrteční výroky tyčkařské hvězdy Jeleny Isinbajevové na adresu homosexuálů při tiskové konferenci na mistrovství světa. Rodačka z Vogogradu svá prohlášení v pátek rychle mírnila a označila je za nedorozumění.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jelena Isinbajevová slaví po zisku titulu mistryně světa.

Článek

V návaznosti na četné protesty proti zákonu, který v Rusku zakazuje projevy homosexuality na veřejnosti, byla na svůj názor dotázána i hrdinka moskevského publika, která se na stadiónu v Lužnikách po pěti letech vrátila na tyčkařský trůn.

A jednatřicetiletá Isinbajevová si nebrala servítky. „Žijeme tu podle tradičních hodnot. Muži s ženami, tak je to historicky dané,“ řekla například. „Jsem na straně vlády,“ dodala jednoznačně, zatímco řada dalších sportovců během šampionátu vyjádřila homosexuálům podporu.

Bouřlivé reakce

Americký půlkař Nick Symmonds věnoval své stříbro přátelům z řad homosexuálů, některé švédské atletky si zase namalovaly na nehty duhu, aby gaye a lesby v Rusku podpořily. „Považuju to za nedostatek respektu k naší zemi. Vždy byste se měli chovat podle pravidel, která platí v dané zemi,“ reagovala světová rekordmanka.

Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. „Jsem velmi znepokojen postojem Isinbajevové k právům gayů v Rusku. Jen to ukazuje, jak zpátečnické názory někteří lidé mají,“ napsal na twitter například britský olympijský vítěz v dálce Greg Rutherford.

V pátek už Isinbajevová mluvila jinak. „Angličtina není moje rodná řeč, asi jsem byla špatně pochopena. Jsem proti diskriminaci lidí z důvodu její sexuální orientace,“ uvedla v prohlášení.

Ruska přitom řadu let žila v Monaku, anglicky mluví na vysoké úrovni a při tiskové konferenci se na toto téma vyjadřovala zcela jasně.

Reklama

Související témata: