Hlavní obsah

Neřekla poslední slovo. Po nejlepším čase české historie Stewartová cílí na maraton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První rekordní zápis má v kapse, od neděle je Moira Stewartová díky času 1:10:14 nejrychlejší Češkou historie na půlmaratonské trati. Ale 26letá běžkyně, která má po tatínkovi skotské kořeny, věří ještě v další posun. I na královské maratonské distanci.

Foto: Spor Istanbul

Moira Stewartová finišuje do cíle půlmaratonu v Istanbulu.

Článek

Co den po rekordním závodě a příletu z Istanbulu bolí nejvíc?

Přední stehna, lýtka a zadek. A vždycky sleze nějaký nehet, tak čekám, který to bude teď. Dva dny po závodě bývají nejhorší, pak to pomalu odeznívá.

Koleno, s nímž jste dlouho laborovala na přelomu roku, se neozvalo?

Trápila jsem se s ním dlouho, ale pak na magnetické rezonanci zjistili, že mám vyhřezlou plotýnku, která tlačí na nerv, doporučili mi nějaké cviky a do týdne to bylo dobré. Je pravda, že jak se to táhlo, už jsem začala být nervózní, ale asi mi ta pauza prospěla, odpočinula jsem si psychicky od běhání, jen posilovala, jezdila na kole a běhala kratší úseky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený MOIRA (@moira_stewart)

Podmínky v Turecku nebyly pro rekordní časy úplně ideální. Věříte v další posun?

Určitě. Kvůli kolenu nebyl prostor na kvalitnější trénink a delší úseky. A závod sice byl dělaný pro rychlé časy a výbornou práci odvedl vodič, ale trať byla trochu zvlněná a bohužel docela foukal vítr.

Kdy se pokusíte překonat čas Evy Vrabcové i na maratonské trati? K rekordu 2:26:31 vám scházejí necelé tři minuty.

Maraton byl v plánu na duben, ale jak jsem měla výpadek a naskytla se možnost toho půlmaratonu v Istanbulu, tak to padlo. Teď budeme směřovat k desítce na dráze a možná i na silnici a na maraton dojde až na mistrovství Evropy v Mnichově. Velké akce jsou primárně o umístění, ale jak tam bude velká konkurence, čas si můžu zlepšit. Spousta holek bude na vyšší úrovni, tak se za nimi můžu vyvézt.

Očima trenéra Václava Janouška
„Rezervy má ještě velké, nebylo tolik času ladit na tak dlouhou trať, nejdelší souvislý úsek běhala Moira tři kilometry. A rozhodují i maličkosti, rezerva je v počasí, dost foukalo. Když se sejde hezká trať, bezvětří, bude stejně dobrý vodič a Moira bude v přípravě zdravá, může se posunout výrazně jinam. Kam? Určitě pod 1:10. Běžela čtvrtý půlmaraton, říká se, že ideální bývá sedmý, osmý, pořád je na začátku silniční kariéry. Ale musí být zdravá a vyhnout se sportovním výpadkům. Maraton by se měl také posunout, věřím, že i v Mnichově. Uvidíme, v kolik se bude startovat a jaké bude v létě horko, ale když tam jsou běžkyně, které umí za 2:25, i o dvě minuty pomaleji to bude kvalitní čas. Důležité bude umístění, ale na něj bude třeba rychlý čas.“

Reklama