Hlavní obsah

Nervy v kvalifikaci. Koulař Staněk postoupil do finále HME posledním pokusem

Aktualizováno

Obhájce titulu Tomáš Staněk po protrápené čtvrteční kvalifikaci postoupil do finále koule na halovém mistrovství Evropy. V Istanbulu se zachraňoval posledním pokusem. Při něm poslal kouli do vzdálenosti 20,70 metru a vzhledem ke startovnímu pořadí měl okamžitě postupovou jistotu. Nakonec do osmičlenného finále prošel jako šestý. Finále patnáctistovky si vybojoval Jan Friš, v téže disciplíně naopak poprvé na HME neuspěl Filip Sasínek. V rozběhu vypadl také půlkař Filip Šnejdr.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Tomáš Staněk na archivním snímku

Článek

Staněk na posledních třech halových mistrovstvích Evropy získal medaili, naposledy v Toruni tu nejcennější. V první fázi soutěže v Istanbulu nejprve přešlápl, a pak si připsal pokus dlouhý 20,09 metru, který ho na postupové osmé příčce udržel jen chvíli. V poslední sérii mu šlo o všechno. I když je výkon 20,70 výrazně horší než jeho obvyklé vítězné pokusy z letošních halových mítinků, na postup do stačilo.

V rozhovoru pro Českou televizi přiznal, že po perfektním rozcvičování, kdy mu koule lehce létala za kvalifikační limit 21,20 metru, přistoupil k pokusům špatně. "Můžu děkovat bohu, že tím posledním pokusem, kterej byl strašnej, to vyšlo. Říkal jsem si, že aspoň těch dvacet a půl musím hodit a hlavně abych nepřešlápl," uvedl. Litoval své fanoušky. "Chtěl bych se všem u televize a u výsledků omluvit za ten infarktový stav. Mně taky trošku ještě klepe srdíčko," dodal.

Někteří spolufavorité kvalifikačním sítem neprošli. Ani jeden platný pokus nezaznamenali Polák Michal Haratyk a Srb Armin Sinančevič. Pod čarou skončili Ital Nick Ponzio a Portugalec Francisco Belo. Kvalifikaci vyhrál výkonem 21,46 Ital Zane Weir.

Z mílařů na rozdíl od předloňského šampionátu v Toruni postoupil jen Friš. Vytěžil maximum ze zařazení do posledního rozběhu, jehož účastníci se s ohledem na pomalé předchozí běhy dohodli na vyšším tempu. Na postup mu stačila i šestá příčka, i když do finále šli přímo jen první tři. Další tři ale postupovali časem a všichni byli z Frišova běhu. Český reprezentant si vylepšil sezonní maximum na 3:41,57, což znamenalo třetí postupový čas.

"Je to skvělé a jsem za to moc rád. Hlídal jsem si pozici, trochu jsem v hlavě kalkuloval a snažil se trošku šetřit síly, ale to je jiný příběh," řekl po postupu. Ve finále by rád zaútočil na vylepšení jedenácté příčky z roku 2021.

Ve druhém rozběhu se od začátku ujal tempa Sasínek. Po osmistovce se ale před něj postupně dostávali soupeři a po řadě kolizí se nejlepší český mílař propadl na chvost pole. Z toho už se nedostal a nenaváže na finálové účasti na HME 2017, 2019 a 2021.

"Cítil jsem se dobře a myslím, že jsem takticky v prvních dvou třetinách neudělal nic špatně. V momentě, kdy se na mě všichni tlačili, jsem měl strašně moc strkanic, dokonce jsem jednou vyšlápl dovnitř. To mě hrozně rozhodilo a závod pro mě v podstatě skončil," litoval bronzový medailista z Bělehradu 2017.

Šnejdr z rozběhu nepostoupil

V úvodním rozběhu závodu na 800 metrů startoval Šnejdr a obsadil čtvrtou příčku. Z každého z pěti běhů postupovali do semifinále dva nejlepší a další dva díky času. Šnejdr se časem 1:48,35 nějakou dobu držel na postupové příčce, ale nakonec byl druhý pod čarou.

"Nakonec to nebylo tak špatné, jak jsem si myslel. Ten postupový čas (1:47,82) nebyl tak daleko, ale nemyslím si, že by to z toho rozběhu šlo běžet," poznamenal.

HME v atletice v Istanbulu
Rozběhy a kvalifikace s českou účastí:
Muži:
800 m:
1. Tuka (Bosna) 1:47,22
...12. ŠNEJDR (ČR) 1:48,35 - nepostoupil do semifinále.
1500 m:
1. Gourley (Brit.) 3:41,08
...6. FRIŠ 3:41,57 - postoupil do finále
16. SASÍNEK (oba ČR) 3:44,76 - nepostoupil do finále.
Koule:
1. Weir (It.) 21,46
...6. STANĚK (ČR) 20,70 - postoupil do finále.

Reklama