Hlavní obsah

Neuvěřitelných třicet medailí! Loučení před zraky dcerky doprovázely i rozpaky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stačilo si v pátek do googlu zadat její jméno a přes obrazovku projela speciální grafika určená této výjimečné atletce. Šestatřicetiletá sprinterka Allyson Felixová se v Eugene loučila bronzovou medailí ve smíšené štafetě se sportem, v němž zanechala nesmazatelnou stopu. Ale mohla to být rozlučka ještě zářivější…

Foto: Charlie Riedel, ČTK/AP

Allyson Felixová s dcerou Camryn a bronzem ze smíšené štafety.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Jen statistiky plně nevyjádří její přínos, ale dokládají, jak výjimečnou kariéru prožila. V Eugene získala svoji devatenáctou medaili na mistrovství světa, čímž ještě navýšila svůj rekord. V součtu s olympiádami jich mí neuvěřitelných třicet.

Na stupně vítězů vystoupala už na osmém šampionátu, ani to se nikomu před ní nepovedlo. I rozptyl sedmnácti let mezi její první a poslední světovou medailí je rekordní, byť jí pomohl roční odklad šampionátu v Eugene.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Allyson Felix (@allysonfelix)

V nabité americké konkurenci doběhla Felixová letos na národním šampionátu šestá, čímž si zajistila místo ve smíšené štafetě, první medailové disciplíně na stadionu Hayward Field.

Američané ale nenasadili úplně nejsilnější možný výběr, a tak se museli sklonit před vítěznou Dominikánskou republikou a Nizozemskem. Felixová běžela druhý úsek za obrovského aplausu diváků, který ji hnal vpřed, až ji v závěru docházely síly.

„Bylo výjimečné běžet svůj poslední velký závod před domácími diváky. I dcera byla v hledišti. Na ten večer nezapomenu,“ ujišťovala Felixová, která dceru Camryn označuje za své nejcennější zlato. V roce 2018 se narodila císařským řezem ve 32. týdnu a bojovala o život…

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jamaica Observer (@jamaicaobserver)

Felixová se dokázala vrátit do vrcholné atletiky, bojovala za práva zejména černošských matek a časopis Time ji opakovaně zařadil mezi stovku nejvlivnějších lidí světa. „Ale už je čas jít, s tím jsem smířená a atletice zůstanu navždy vděčná,“ ujišťuje.

Jen při jejím posledním vyhlášení po konci programu už byly tribuny prázdné, pouze hlouček fanoušků sešel k prostoru poblíž stupňů vítězů. Třináctinásobná mistryně světa a sedminásobná olympijská vítězka by si ke svému atletickému sbohem zasloužila důstojnější kulisu.

Reklama