Hlavní obsah

Evropa, nebo svět? Z debaty s koučem vzešel odvážný double

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když si plánovali program letošní nabité sezony, měla běžkyně Tereza Hrochová s trenérem Vladimírem Bartůňkem jen stručnou debatu. „Já chtěla závodit na mistrovství světa, on na mistrovství Evropy, takže jediná možnost byla oboje,“ usmívá se plzeňská běžkyně.

Foto: Facebook

Česká běžkyně Tereza Hrochová.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Jako jediná z kvarteta českých maratonkyň, které měly splněný limit, se tak pustila do odvážné mise s názvem Dva vrcholné maratony ve dvou měsících. V Eugene se o světové medaile běží v pondělí, o evropské v Mnichově 15. srpna.

Marcela Joglová, Moira Stewartová i Eva Vrabcová-Nývltová směřují své úsilí až ke kontinentálnímu šampionátu, Hrochová se rozhodla běžet i s těmi nejlepšími. „Je to mistrovství světa, nemáte jistotu, že se na takovou akci ještě podíváte. I je to zajímavější v tom, že se nepoběží v poledne jako v Mnichově,“ vysvětluje.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Tereza Hrochová (@terezhrochova)

V Eugene je start plánovaný na pondělních 6.15 místního času (11.15 SELČ). „Ranní vstávání není úplně nejpříjemnější, ale podle předpovědi bude chladno, trať vypadá pěkně, když nevede městem, ale přírodou,“ popisuje Hrochová čtrnáctikilometrový okruh, který se svými soupeřkami absolvuje třikrát.

Těší se? „Určitě je tam respekt, přece jen to není závod na deset minut ani na hodinu, ale na dvě a půl. Ale jo, těším se,“ pousměje se drobná běžkyně.

Z dráhy, krosů či běhů do vrchu se k maratonu přesunula kvůli tokijské olympiádě. „Určitě olympiáda ten přechod urychlila. Možná bych se věnovala už něčem jinému,“ přemítá šestadvacetiletá vystudovaná advokátka.

Na královské vytrvalecké distanci má za sebou jen dva závody, ale na zvýšenou kilometráž v tréninku už si zvykla. „Vloni mi to přišlo horší, byla jsem hodně vyflusaná. Teď, když mám jen jednofázový trénink, už se divím, co se děje, že je to nějak málo,“ usmívá se.

Naposledy běžela maraton vloni na olympiádě, byť na Tokio v dobrém nevzpomíná. „Spíš v hořkém, proto bych o tom nerada mluvila,“ říká. Před startem ji potkal kolaps způsobený zřejmě nedostatkem cukru, přesto závod konaný v Sapporu dokončila. V pondělí si bude chtít spravit náladu.

Reklama