Hlavní obsah

Nigerijskému sprinterovi Oduduruovi hrozí šestiletý distanc za doping

Nigerijskému sprinterovi Divineovi Oduduruovi hrozí šestiletý distanc za doping. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) šestadvacetiletému běžci předběžně zastavila činnost a požaduje pro něj trest za dvojí porušení antidopingových pravidel.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Nigerijskému sprinterovi Divineovi Oduduruovi hrozí šestiletý distanc za doping

Článek

Oduduru se podle AIU provinil držením a pokusem o užití zakázané látky. Na možné porušení pravidel se přišlo, když americké úřady obvinily kontroverzního terapeuta Erica Liru z dodávání látek zvyšujících výkonnost atletům na olympijských hrách v Tokiu.

Před rokem byla potrestána distancem na 11 let Oduduruova reprezentační kolegyně Blessing Okagbareová, jež měla před OH v Tokiu pozitivní test na doping a poté odmítla spolupracovat s vyšetřovateli. Při prohlídce jejího telefonu se zjistilo, že do dopingového schématu s Lirou byl zapojen také Oduduru.

Bývalý juniorský vicemistr světa a mnohonásobný medailista z mistrovství Afriky a Afrických her je nigerijským rekordmanem na 200 m za výkon 19,73. Na stovce má osobní rekord 9,86. Oba své nejlepší časy Oduduru zaběhl v jeden den na univerzitním mistrovství USA v Austinu v červnu 2019.

Reklama

Související témata: