Hlavní obsah

Nominaci na atleta roku vévodí světoví rekordmani Duplantis a Kipchoge

Bývalí vítězové ankety Armand Duplantis a Eliud Kipchoge se budou ucházet o návrat na trůn pro nejlepšího světového atleta roku. Švédský tyčkař a keňský maratonec se letos blýskli fantastickými světovými rekordy, které z nich mezi desítkou nominovaných mužů dělají hlavní adepty na zisk ocenění. Prvenství s jistotou neobhájí po sezoně ovlivněné zraněním norský překážkář a čtvrtkař Karsten Warholm.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Armand Duplantis na archivním snímku.

Článek

Duplantis anketu Světové atletiky vyhrál v roce 2020 a v letošní sezoně opět opakovaně posunul hranici lidských možností. Světové maximum vylepšil až na 621 cm ve finále mistrovství světa v Eugene, ve světovém rekordu (620) ovládl i halové MS v Bělehradu a triumfoval také na mistrovství Evropy v Mnichově či v Diamantové lize.

Kipchoge jako jediný z nominovaných nemá titul z Eugene, kde nestartoval. Do souboje o třetí triumf v anketě po letech 2018 a 2019 se zařadil díky zářijovému světovému rekordu při Berlínském maratonu. Čtyři roky staré vlastní maximum vylepšil přesně o půl minuty na 2:01:09. Vedle toho letos vyhrál ještě Tokijský maraton.

Warholmovým nástupcem by se mohl stát také jiný norský fenomén Jakob Ingebrigtsen, který se letos stal mistrem světa na 5000 metrů a na patnáctistovce získal stříbro v hale i venku. Navíc obě tratě ovládl na druhém ME za sebou.

Světový i evropský šampionát ovládl také portugalský trojskokan Pedro Pichardo, bez jediné porážky za celý rok se o úspěch v anketě uchází mistr světa v běhu na 3000 metrů překážek Sufján El Bakkali z Maroka. Spojené státy zastupují v nominaci sprinter Noah Lyles a překážkář Grant Holloway a výběr doplňují slovinský diskař Kristjan Čeh, oštěpařský šampion Anderson Peters z Grenady a Warholmův nástupce na trůnu pro mistra světa v běhu na 400 metrů překážek Alison dos Santos z Brazílie.

Do hlasování se vedle vedení a funkcionářů Světové atletiky může zapojit také veřejnost prostřednictvím sociálních sítích. První kolo skončí 31. října a pak Světová atletika oznámí pětici finalistů. Držitele ocenění ve všech kategoriích vyhlásí Světová atletika začátkem prosince.

Nominace na ocenění Světový atlet roku 2022:
Kristjan Čeh (Slovin./disk)
Alison Dos Santos (Braz./400 m př.)
Armand Duplantis (Švéd./tyč)
Sufján El Bakkali (Mar./3000 m př.)
Grant Holloway (USA/110 m př.)
Jakob Ingebrigtsen (Nor./1500 a 5000 m)
Eliud Kipchoge (Keňa/maraton)
Noah Lyles (USA/200 m)
Anderson Peters (Gren./oštěp)
Pedro Pichardo (Portug./trojskok)

Reklama