Hlavní obsah

Olympijský šampion po vážném zranění vyhlíží další rekord

Už jsou to tři roky, co veleúspěšnou kariéru jihoafrického běžeckého rekordmana Wayda van Niekerka zbrzdilo vážné zranění. Na start se znovu mohl postavit až po téměř roce a půl, kdy se zúčastnil mistrovství jihoafrické provincie Svobodný stát, kterou sice vyhrál, ale do svých dřívějších časů měl daleko. Dnes hovoří o tom, že by rád překonal další rekord v běhu na 400 metrů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sprinter Wayde van Niekerk s novým světovým rekordem v běhu na 300 m během atletického mítinku Zlatá tretra. Archivní foto

Článek

Na olympijských hrách v Riu se mu podařilo překonat 17 let starý rekord Američana Michaela Johnsona, který 400 metrů zaběhl za 43,18 vteřiny. Nová hodnota rekordu činí 43,03 sekundy a van Niekerk si teď věří na čas pod 43 sekund. „V mojí hlavě jsou časy kolem 42 vteřin," tvrdí odvážně.

„Je to výzva, chci té mety dosáhnout, už kvůli sobě a svému týmu," říká Niekerk. Osmadvacetiletý rekordman připouští, že zúčastnit se rugbyové charitativní akce, při které si způsobil vážné zranění kolene, byla chyba. „Moje tělo je nastavené na to, běhat rovně, ne kličkovat, udělal jsem hloupé rozhodnutí," hodnotí zpětně svou účast na akci, která ho na dlouhou dobu vyřadila z tréninku.

Zranění se na něm podepsalo i psychicky: „První dva týdny byly hodně těžké, propadal jsem depresím. Musel jsem začínat od nuly." Teď už ale jihoafrická hvězda, která v atletickém světě září od roku 2015 a mluví se o ní jako o nástupci Usaina Bolta, netrpělivě vyhlíží olympijské hry v Tokiu. Jejich odložení mu jako jednomu z málo prospělo, pochvaluje si delší čas na přípravu a věří, že svého vytyčeného cíle, tedy dalšího zlata a nového světového rekordu, dosáhne.

Reklama