Hlavní obsah

Oštěp zasáhl baby boom. Tarabin slavil před závodem, Pitkämäki byl tajemný

Ostrava

Jestli se potvrdí genetické předpoklady, za nějakých dvacet let může mužský i ženský oštěp prožívat své vrcholné období. Tato v Česku veleúspěšná disciplína totiž v současnosti prožívá baby boom.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Vítězslav Veselý při Zlaté tretře.

Článek

Vše odstartovala před rokem světová rekordmanka Barbora Špotáková, již se narodil syn Janek. Minulý týden se stal otcem bývalý oštěpařský mistr světa Tero Pitkämäki, jemuž partnerka a bývalá vícebojařka Niina Kelová porodila syna, v úterý pak světová šampiónka z Tegu Maria Abakumovová povila dvojčata, jejichž otcem je vítěz loňské universiády Dmitrij Tarabin.

A to je ještě v očekávání úřadující mistryně světa Christina Obergföllová, jejíž manžel Boris (za svobodna Henry) byl rovněž špičkovým oštěpařem.

Těžko se soustředil

Tarabin házel v úterý na Zlaté tretře jen pár hodin po narození dcer Kiry a Milany. „Samozřejmě bylo těžké se soustředit,“ přiznal poté, co si vylepšil letošní maximum na 85,92 m a skončil třetí.

„Až se z té zprávy vzpamatuju, dostane má kariéra nový rozměr, děti mi dodají motivaci a energii. A možná si necháme poradit i od Báry Špotákové, jak se úspěšně vrátit k závodům,“ usmíval se dvaadvacetiletý Tarabin, jehož partnerka je o šest let starší.

Potomky nezapili

Zapíjení potomků se ale v Ostravě nekonalo. „Přišel jsem na hotel v půl dvanácté a myslel, že Dmitrij bude slavit, ale neviděl jsem ho,“ vyprávěl mistr světa a vítěz Zlaté tretry Vítězslav Veselý.

„Já myslím, že už to trochu oslavil před závodem, ale nijak to na něm znát nebylo. Asi je zvyklý. Pamatuju, jak si na soustředění ve Španělsku pochvaloval tamní červené víno, že každý večer s Mariou vypili flašku a pak se jim dobře trénovalo,“ usmíval se Veselý.

Ani s Pitkämäkim, s nímž se jeden čas společně připravoval pod vedením Jana Železného, na přípitek při setkání na Diamantové lize v Oslu nedošlo. „Tero byl takový tajemný. Už v Africe nechtěl prozradit, jestli čekají kluka nebo holku, v Oslu zase na tiskovce tajil synovo jméno. Ale já tipuju, že se jmenuje po něm,“ odhadoval Veselý.

Reklama

Související témata: