Hlavní obsah

Oštěpař Peters chce další křišťálovou tretru. Bolt jich má devět, já jen jednu, smál se Grenaďan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po odřeknutí účasti na úterní Zlaté tretře Indem Níradžem Čoprou bude největším soupeřem pro lídra letošních světových oštěpařských tabulek Čecha Jakuba Vadlejcha (89,51 metrů) obhájce vítězství a úřadující mistr světa Anderson Peters. Pro grenadského oštěpaře bude start v Ostravě druhým závodem v Evropě, ten první v německém Dessau vyhrál výkonem 81,18 metrů.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Anderson Peters během 61. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě.

Článek

A to i přesto, že se musel vyrovnávat s časovým posunem. „Pořád to není ono a spím až do oběda," smál Peters. „Mám čas se nachystat, cítím formu a chci v Ostravě znovu vyhrát. Na Zlaté tretře se mi vždy dobře závodí. Jsou tady skvělé podmínky pro oštěp i atmosféra a moc se těším na souboj s Jakubem (Vadlejchem)," uvedl 25letý dvojnásobný světový šampion z let 2019 a 2022.

Svou zatím jedinou křišťálovou tretru získal v loňském roce, kdy výkonem 87,88 metrů porazil mimo jiných právě i Vadlejcha (82,38 metrů). „Už tuhle krásnou cenu sice mám, ale Usain Bolt jich má devět a já bych se k němu rád přiblížil. Rád bych si v Ostravě vylepšil letošní osobní maximum (85,88 z Dauhá) a zaútočil i na Jakubovo letošní oštěpařské maximum (89,51 metrů)," usmíval se Peters, jenž v Evropě zůstane až do mistrovství světa, které se od 19. do 27. srpna bude konat v maďarské Budapešti.

„Šampionát je jedním z vrcholů této sezony. Rád bych uspěl také ve finále Diamantové ligy a na Panamerických hrách," poukázal reprezentant ostrovního stát v Karibském moři v Malých Antilách.

Další hvězdy přibývají

Do úterního závodu 62. Zlaté tretry Ostrava (27. června) zbývají pouhé dny a pořadatelé stále oznamují další hvězdy mítinku. Ženský běh na 100 metrů překážek obohatí loňská vítězka a letos neporažená olympijská vítězka Jasmine Chamachová-Quinnová z Portorika, Američanka Tia Jonesová a mistryně světa z roku 2019 Američanka Nia Aliová.

„Chybět nemůže ani její manžel, kanadský olympijská vítěz Andre De Grasse, který poběží 100 metrů po boku Jihoafričana Akani Simbineho, krajana Jeroma Blakea a aktuálního halového mistra Evropy Samuele Ceccarelliho z Itálie," uvedl manažer mítinku Alfonz Juck.

Po pěti letech se do Ostravy vracejí mužské krátké překážky, kde ovšem bude scházet zraněný Petr Svoboda. „I tak je startovní listina skvělá. Například čerstvý japonský rekordman Šunsuke Izumija, lídr evropských tabulek Just Kwaou-Mathey z Francie či mistr Evropy z roku 2018 Francouz Pascal Martinot-Lagarde," poukázal Juck.

Přestože vstupenky (na ochozy za 50 korun, na hlavní tribunu za 1000 a 1500 korun) na úterní mítink v Ostravě stále jsou, organizátoři vnímají letos nejvyšší divácký zájem od roku 2017, kdy se loučil legendární jamajský sprinter Usain Bolt. „Prodaných je už osm tisíc lístků, těšíme se, že deset tisíc míst bude zaplněných. Pomůže k tomu jistě i novinka, kterou je fanzóna u stadionu," uvedl předseda pořádajícího klubu SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek.

Reklama