Hlavní obsah

Po fiasku na olympiádě žádá oštěpař Vetter standardizaci povrchů v sektorech

Berlín

Oštěpař Johannes Vetter chce po nečekaném propadáku na olympijských hrách bojovat za to, aby rozběžiště v sektorech splňovala normovaná kritéria. Chtěl by jeho standardizaci, přinejmenším v odhodové části, kde se oštěpaři zapírají stojnou nohou. Vetter si právě na povrch rozběžiště stěžoval v Tokiu, kde coby jasně největší favorit soutěže nepostoupil ani do užšího finále a skončil devátý.

Co na Vetterovy problémy s povrchem v Tokiu říkají úspěšní čeští oštěpaři? Video: Sport.cz

 
Článek

"Povrch by měl být standardizovaný, stačilo by na posledních čtyřech až osmi metrech. Chtěl bych najít řešení vhodné pro všechny," řekl Vetter v rozhovoru s agenturou SID.

Cílem podle něj je, aby atleti při významných akcích věděli, co je čeká. Podle něj v Tokiu ze stejného důvodu neuspěli Polák Marcin Krukowski, kterému patří druhé místo v letošních tabulkách, či olympijský vítěz z Londýna 2012 Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga. Oba vypadli už v kvalifikaci.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Oštěpař Johannes Vetter

Vetter dodal, že už vede na toto téma diskuse a chce návrh předložit vedení Světové atletiky. A pokud by neměl být vyslyšen, prý si rozmyslí, jestli Světové atletice nepošle faktury za lékařskou péči. "A tam se něco nashromáždí," řekl.

Vetter měl v tokijském sektoru velké problémy a stěžoval si na to, že povrch není vhodný pro jeho silové pojetí a neudrží nápor nohy při odhodu. Při druhém pokusu ve finále také nebezpečně uklouzl a skončil na zemi. V soutěži měl jen jeden platný výkon (82,52), kterým skoro o 14 metrů zaostal za svým letošním maximem. "Ta bezmoc a zlost, že jsem nemohl předvést, na co mám, mě nenechává v klidu," řekl Vetter.

V neděli v Offenburgu jej čeká první poolympijský závod a potom si naplánoval ještě dalších pět startů. "Pak všichni uvidí, kdo v hodu oštěpem určuje měřítko," řekl Vetter, jemuž v letošních tabulkách patří sedm nejlepších výkonů a všechny měří přes 91 metrů.

Reklama