Hlavní obsah

Počasí jako v Bangkoku a asi 38 štípanců. Extrémní podmínky Jíchovou nerozhodily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Překážkářka Nikoleta Jíchová bere při své premiéře na mistrovství světa 17. místo. Ve svém semifinále doběhla v druhém nejlepším čase kariéry 55,01 s šestá, vytoužený ostrý olympijský limit jí o 16 setin unikl.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Nikoleta Jíchová v semifinále světového šampionátu v Budapešti.

Článek

Budapešť (od našeho zpravodaje) ‑ „Pocity jsou strašně smíšené. Technika a přeběhy překážek byly mnohem lepší než v rozběhu, z čehož mám radost. Ale doufala jsem v trochu lepší čas, nebylo to zase tak dobré běžecky,“ uznala s mírnými rozpaky.

Zážitkem a motivací pro ni byl i start v jednom semifinále po boku evropské rekordmanky Femke Bolové z Nizozemska a zejména bývalé mistryně světa Dalilah Muhammadové z USA. Právě k ní Jíchová už dlouho vzhlíží.

„Opravdu to byl zážitek. Když jsem sem jela, strašně jsem doufala, že poběžím s Dalilah, a když jsem dneska ráno viděla startovku, měla jsem hroznou radost,“ přiznává.

Čím ji 33letá někdejší soupeřka Zuzany Hejnové imponuje? „Stačí se na ni kouknout, běží s takovou lehkostí, velmi rychle na 14 kroků, umí na obě nohy. Kromě toho je krásná a přijde mi, že vždycky hrozně milá,“ oceňovala překážkářka pražské Dukly.

V Budapešti se musejí atleti srovnat s horkým a dusným počasím, kvůli němuž se i odkládaly rozběhy vytrvalkyň ze středečního dopoledne. „Přijdu si jako kdybych byla v Bangkoku. Když vyjdu z útrob stadionu, kde je 17 stupňů, ven, je tam dusno a vlhko. A mám asi 38 štípanců od komára. Trochu exotické počasí, ale mě vyhovovalo,“ usmála se.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Jíchová potvrdila svůj výkonnostní vzestup, kdy každým rokem stahuje ze svého osobního rekordu výrazný kus. Po loňském semifinále na evropském šampionátu v Mnichově zvládla svěřenkyně Jindřicha Šimánka stejný počin v nabité světové konkurenci.

„Jsem na sebe přísná, vždycky chci víc a víc. S trenérem máme radost, doufám, že budu pokračovat v cestě postupných zlepšení, protože světová úroveň se pořád posouvá, což bylo vidět i na časech v semifinále,“ připomíná.

„A já jsem namotivována do příště,“ říká s výhledem na mistrovství Evropy a olympiádu. Však v Budapešti skončila z Evropanek osmá, což by odpovídalo finálovému umístění za rok v Římě. „Doufám, že to vyjde,“ věří.

Reklama

Související témata: