Hlavní obsah

Polibek od přítelkyně a sto tisíc dolarů. Létající Švéd dobyl poslední metu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reprezentuje Švédsko, ale USA jsou jeho druhým domovem. A tak zaplněný stadion Hayward Field hnal švédského tyčkařského fenoména Armanda Duplantise jako svého. Ten se odměnil tím nejlepším možným způsobem – absolutním světovým rekordem 621 cm!

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Armand Duplantis a jeho první gratulantka ke světovému rekordu, přítelkyně Desiré.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Tyčkařům více sedí stálejší halové podmínky, a tak se rekordy většinou zlepšují pod střechou. Naposledy padl venku zásluhou Sergeje Bubky v roce 1994, tedy pět let před narozením létajícího Švéda.

Duplantis zatím držel venkovní maximum 616 cm, ale nedělalo mu problém přidat dalších pět centimetrů. Sice na druhý pokus, ale s velkou rezervou už popáté vylepšil světový rekord.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Švédský tyčkař Armand Duplantis získal světový titul.

Navíc posledním skokem celého mistrovství světa. „Byl to trochu tlak, když už jsem byl jediný atlet na ploše. Ale cením si, že kvůli mně lidi zůstali ve svých sedačkách,“ vyprávěl. Odměnou mu bylo i 100 000 dolarů (asi 2,4 milionu korun) od Světové atletiky.

„Dneska jsem sem nepřijel pro rekord, ale hlavně pro titul,“ vysvětloval Duplantis, jenž se přes šest metrů dostal už po 48. v kariéře, a to je mu stále teprve 22 let!

Světové zlato bylo poslední metou, která mu v kariéře chyběla. Rekord pak bonusem, kterým potěšil i své rodiče a současně trenéry v hledišti, s tatínkem Gregem se fotil i po vyhlášení na nejvyšším stupni..

Ale jako první se běžel podělit radost se svou přítelkyní Desiré Inglanderovou, s dvacetiletou modelkou tvoří pár už dva roky. „Přiletěla sem až za Švédska jen, aby viděla závod,“ cenil si. „Teď se nejvíc těším, až strávím čas právě s rodinou a blízkými,“ vyhlásil.