Hlavní obsah

Powell slíbil běžet stovku pod deset sekund, má povolen i rekord

PRAHA

Jamajský sprinter Asafa Powell má při Zlaté tretře povoleno překonat světový rekord v běhu na 100 metrů. V květnu při svém prvním startu v sezoně svolení svého kouče neměl, přesto se čas Tima Montgomeryho 9,78 sekundy otřásal v základech. Powell však tehdy v Kingstonu kvůli trenérovu přání vypustil závěr, i tak se ale časomíra zastavila na pátém času historie 9,84.

Foto: internet

Asafa Powell po jednom ze svých sprinterských vítězství.

Článek

Stejně rychlý běh, byť s nedovolenou podporou větru v zádech, předvedl pátý muž z olympiády i o víkendu na mítinku v Eugene. A to prý cítil potíže s tříslem a neběžel na sto procent. V závodě prohrál po prostudování cílové fotografie s olympijským šampionem Justinem Gatlinem. Nyní je prý Powell stoprocentně připraven.

"Trenér mi zakázal běžet na svěťák v prvním závodu roku, ale teď už žádná omezení nemám, jsem i zdravotně v pořádku," hlásil na dnešní tiskové konferenci v Ostravě. Jeho snahu však může zhatit zima, má být kolem 13 stupňů Celsia a čekají se i přeháňky. "Je pravda, že mám radši teplo, přes 30 stupňů, ale pokud nebude pršet, mohlo by to být dobré. Jsem připraven běžet hodně rychle," slíbil, ale na konkrétní výkon pozvat diváky odmítl.

Powell může jako první prolomit bariéru 10 sekund v ČR

Powell má na to stát se vůbec prvním člověkem, který kdy na českém území zaběhne stovku pod deset sekund. "To jsem nevěděl. Rád to pro vás zítra udělám," řekl rozhodně. Má i motivaci finanční. "Proč bych neběžel rychle, když to hodí i nějaký peníz," usmíval se jasně nejrychlejší sprinter roku, jenž loni běžel po deset sekund devětkrát. Za překonání světového rekordu mu pořadatelé slíbili 30.000 eur, bonus má slíben i za pokoření magické desetisekundové hranice.

V úterý se byl podívat na stadionu. "Dráha je dobrá, chci být první," prohlásil. Může ho někdo ze soupeřů ve startovní listině prohnat? "Ne," řekl jasně manažer Alfonz Juck. "Uvidíme ale, co na to Nigerijci," dodal. Dotlačit Powella k rychlému času může Deji Aliu, jeho krajan Olusoji Fasuba, Američan Bernard Williams či Michael Frater z Jamajky. Kvůli zranění naopak do Ostravy nepřijede britský olympijský vítěz ze štafety Darren Campbell.

Dvaadvacetiletý Powell neplatí za typickou hvězdu světové atletiky. Působí skromně, není středem pozornosti při závodech jako sebevědomí Američané. "Nemá žádné zvláštní požadavky," potvrdil Juck. "Byl jsem tak vychován, nejsem typ jako Američané. A doufám, že to tak zůstane," řekl tiše muž, jenž i přes možnost odejít před časem jako mnoho jeho krajanů do USA zůstal na Jamajce.

Před atletikou hrával fotbal

Atletice se přitom věnuje krátce, jen něco přes čtyři roky. Dříve hrával fotbal. "Teď už ale nehraji vůbec, protože bych se mohl zranit. Chci se soustředit pouze na atletiku, nechci nic riskovat," prohlásil. Ke královně sportů zběhl i proto, že v sobě cítil dispozice k rychlosti. "Chtěl jsem se v této disciplíně dostat až na špičku, což se mi už povedlo," pravil.

Je nejmladším z šesti bratrů, jeho sourozenec Donovan také běhal, osobní rekord má 10,07 sekundy. Přitom ho k atletice nepřivedl, zlákal ho až pohled na skvělý běh Američana Maurice Greena. "S Donovanem máme skvělý vztah, podporuje mě, nechává to na mě. Dělá maximum pro to, abych já dosahoval nejlepších výkonů," prohlásil svěřenec Stephena Francise.

Při Zlaté tretře se již pod deset sekund běželo. V roce 1975 však rozhodčí změřili Kubánci Leonardovi 9,9 sekundy ručně a k tomuto času se při přepočtu musí přičíst 24 setin. Na českém území tak běžel nejrychleji Brit Lewis-Francis (10,07). Powell má velkou šanci to změnit. I navzdory nepřízni počasí.

Reklama

Související témata: