Hlavní obsah

Praha se může zapsat do historie sportu! I díky utajované zbrani

Praha

Až se bude většina české metropole probouzet do víkendu, na Letné už se tou dobou možná bude oslavovat zápis do sportovní historie. Takový je plán organizátorů akce Prague 21,1 km – Ready for the restart, kteří do metropole sezvali renomované světové vytrvalce. Ti navíc nazují technologickou novinku, která je má dohnat k rekordním časům.

Foto: RunCzech

Část sestavy elitních běžců pro sobotní půlmaraton: Abel Chipchumba, Peres Jepchirchirová, Edith Chelimová a Benard Kimeli

Článek

Organizátoři na poslední chvíli otočili pořadí závodů, už v 6:20 vyběhnou na trať půlmaratonu v letenských sadech ženy. V tu dobu by měly být ideální podmínky pro vytrvalce – teplota kolem 15 stupňů, mírný vítr. Na osmou hodinu je naplánovaný start mužského závodu, oba odvysílá živě ČT sport.

Ženský závod oslabily absence dvou favoritek, Keňanka Joan Chelimová má zánět v noze, zraněna je i mistryně světa v půlmaratonu Netsanet Gudetaová. Přesto by v silách elitních Afričanek měl být útok na světový rekord dosažený v čistě ženském závodě, čas Etiopanky Gudetaové z Valencie má hodnotu 1:06:11.

Nejkvalitnější osobní rekord má ze startujících půlmaratonská mistryně světa z roku 2016 Peres Jepchirchirová, která zvládla 21 097,5 metru za 1:05:06. Její čas z roku 2017 byl i světovým rekordem ve smíšeném závodě. „Trénovat sama v Keni bylo opravdu náročné, ale jsem ve skvělé formě,“ ujišťuje.

Devět účastníků mužského závodu má osobní rekord pod jednu hodinu, nejrychlejší Keňan Stephen Kiprop už půlmaraton zvládl za 58:42. Jako cíl organizátoři vyhlásili útok na hranici 58:30, která dosud padla jen dvakrát v historii.

Na startu bude v součtu obou závodů přes třicet elitních vytrvalců, kteří více než šestnáctkrát absolvují zhruba 1,3 kilometru dlouhý okruh. Všichni museli mít negativní test na koronavirus před odletem i po příletu do Prahy.

Svoji světovou premiéru bude mít nový model bot značky adidas adizero adios v růžovo-modré barvě, oficiálně odhalené teprve den před závodem. V technologických dostizích obuvnických značek by podle výrobce měl být ideálním k pokořování rekordních časů.

Foto: RunCzech

V těchto botách budou elitní půlmaratonci v Praze atakovat rekordní časy.

Ve spolupráci s elitními běžci byly boty vyvinuty v biomechanické laboratoři tak, aby co nejvíce zohlednily fyziologické vlastnosti běžců a zrcadlily strukturu jejich nártních kostí.

Technologie s pěti tuhými pláty s karbonem by podle zástupců firmy měla pomoct udržet maximální rychlost po delší dobu. V botě se nachází pod lehkou mezipodešví, která má zajistit tlumení i výbušný odraz.

Podle pravidel Světové atletiky musí být závodní obuv k dispozici i běžcům nesponzorovaným danou značku, v Česku jsou boty adizero adios pro v prodeji v za 5299 korun.

Reklama

Související témata: