Hlavní obsah

Předseda ČAS Varhaník kandiduje na post prezidenta Evropské atletiky

Předseda Českého atletického svazu Libor Varhaník se bude ucházet o funkci prezidenta Evropské atletiky (EA). Na dubnovém kongresu v Bělehradu bude protikandidátem současného prezidenta Dobromira Karamarinova. EA o tom informovala na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu

Článek

"Věřím, že mám znalosti, zkušenosti a energii vykonávat takovou pozici," uvedl v tiskové zprávě českého svazu Varhaník, který v souvislosti s předvolební kampaní vytvořil vlastní speciální web. Jeho cílem je atletiku jako sport "vylepšit tak, aby odpovídal dnešním trendům a byl inspirací a vášní především pro mladou generaci".

Varhaník zastával různé funkce v evropské atletické asociaci už od konce minulého století, od roku 2019 je jedním ze tří viceprezidentů EA. Navázal na Karla Pilného, který byl místopředsedou kontinentální asociace v letech 2011 až 2015.

Bulhar Karamarinov se do čela Evropské atletiky postavil v březnu 2020, poté co jeho předchůdce Svein Arne Hansen utrpěl cévní mozkovou příhodu. O tři měsíce později Hansen ve věku 74 let zemřel.

Karamarinov se pak stal natrvalo prezidentem EA na předloňském mimořádném volebním kongresu v Lausanne, tehdy byl jediným kandidátem na vrcholný post. V Bělehradu se bude volit na další čtyři roky.

Reklama

Související témata: