Hlavní obsah

Rodina Owensova přítele z berlínských OH Longa dala do dražby jeho medaili

Rodina bývalého atleta Luze Longa dala do aukce jeho sportovní trofeje včetně stříbrné medaile, kterou získal na olympijských hrách v Berlíně 1936. Německý skokan do dálky se na nich spřátelil s americkým atletem tmavé pleti Jessem Owensem, jenž svými čtyřmi triumfy v dálce a sprintech zasadil ránu nacistické teorii o nadřazenosti árijské rasy.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

Owens dálkařskou soutěž vyhrál v tehdejším olympijském rekordu 806 cm před Longem, jenž mu jako první k triumfu gratuloval. Společně poté pózovali fotografům a zavěšeni do sebe kráčeli kolem stadionu. Jejich přátelství přetrvalo do dalších let a stalo se jedním ze symbolů olympijské myšlenky.

"Zdá se, že příběh Jesseho Owense nikdy neskončí. Můj dědeček pro mě byl inspirací a měl vliv na to, jak vidím svět. A tohle podle mě svět potřebuje, nyní víc než kdy jindy. Dává nám to naději," řekla agentuře AP Longova vnučka Julia Kellnerová-Longová.

Luz Long zemřel během druhé světové války v roce 1943 v německé armádě na Sicílii. Ve svém posledním dopise napsal Owensovi, aby po válce vyhledal jeho syna Kaie, což čtyřnásobný olympijský šampion z Berlína skutečně udělal a dokonce šel Kaiovi za svědka na svatbě.

Právě po Kaiově smrti se rozhodla jeho dcera Julia dát památeční předměty na Longovu atletickou kariéru do aukce, aby se o ně staral někdo, kdo na to má čas a prostředky. Rodina také chtěla znovu oživit příběh Longova a Owensova přátelství. "I po 86 letech je planoucí světlo naděje důležitou a realistickou hodnotou. Zvlášť v době rostoucího rasismu, vylučování a nenávisti," řekla Kellnerová-Longová.

Základní vyvolávací cena Longovy medaile má hodnotu 50 000 dolarů (1,2 milionu korun) a odhadovaná hodnota je mezi 500 000 a milionem dolarů. Aukce SCP Auctions potrvá do 15. října. Jedna z Owensových zlatých medailí z Berlína se před lety prodala za 1,46 milionu dolarů (nyní 36 milionů korun).

Reklama