Hlavní obsah

Rychlí a hladoví. Čeští sprinterští rekordmani prahnou po dokonalosti

Ostrava

Jsou rychlí a hladoví. Proto českým sprinterům nestačí ani druhé vylepšení českého štafetového rekordu během pěti týdnů. S aktuální hodnotou 38,62 s by se totiž na mistrovství světa do katarského Dauhá zřejmě nepodívali. A tak ve čtvrtek při Zlaté tretře kvarteto Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka, Dominik Záleský zkusí smazat další setiny.

Foto: ČAS - Aleš Gräf

Čeští sprinteři (zleva) Dominik Záleský, Jan Jirka, Jan Veleba a Zdeněk Stromšík po svém prvním českém rekordu v Jokohamě.

Článek

Sedmačtyřicet let byl národní rekord na 4x100 metrů nedotčený, než se nejrychlejší Češi pustili do společné štafetové řehole. „Jak se kluci nadchli, jsem nikdy předtím nepoznal. Jsem rád, že to má společné vyústění k těm rekordům,“ těší Petra Habáska, kouče štafety.

Čtyři nejrychlejší sprinteři automaticky rychlou štafetu nevytvoří, nezbytné jsou hodiny pilování předávek, kde se dá hodně ztratit. Proto trávili letos v přípravě tolik času společně.

„Pracujeme na dokonalosti předávek, jen ta nás může dostat do Dauhá. Teď už jsme se jí přiblížili, ale pořád to ideál nebyl,“ viděl Habásko. „Klukům jsem řekl, že by měli cílit na čas kolem 38,50, ten by na nominaci měl stačit,“ říká.

Deset štafet si mistrovství světa zajistilo na akci World Relays v Jokohamě, tam Čechům postup o dvě příčky unikl. Zbývajících šest míst se rozdělí podle světového žebříčku, Češi jsou nyní sedmí.

Foto: Ivana Roháčková

Unikátní sprinterská sešlost na pražské Julisce. Zleva bývalí sprinteři Petr Utěkal, Luděk Bohman, Jiří Kynos, Ladislav Kříž, Jaroslav Matoušek a současní Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka, Dominik Záleský a Pavel Maslák.

V plánu mají zatím tři společné starty: na Zlaté tretře, při mistrovství Evropy družstev v Bydhošti a snad i na mítinku ve Zlíně. „V Bydhošti půjde o body pro tým, tam nemůžeme tolik riskovat. Ale budeme hrát do poslední chvíle,“ slibuje Habásko. Kdo je kdo v jeho sestavě?

Zdeněk STROMŠÍK
24 let, osobní rekord: 10,16 s
Od loňského mítinku v Táboře jasně nejrychlejší Čech historie. Svěřenec Jaroslava Vlčka nebyl po vyřazení z rezortu daleko od konce kariéry, po přechodu do Ostravy ale ještě zrychlil. Letos se chce více věnovat i dvoustovce.
Očima kouče Habáska: „U Zdeňka se povedl jeho přesun na první úsek. Je svým způsobem individualista, sedí mu, když od začátku závodí s těmi svými soupeři. V zatáčce se našel víc než na finiši, který běhal dřív.“
Jan VELEBA
32 let, osobní rekord: 10,23 s
Sprinterská stálice. Už dvanáct let v kuse běhá každou sezonu čas pod 10,50 s, do loňska byl českým rekordmanem. Vedle aktivního závodníka už je i trenérem, v jeho miniskupině se chystají Dominik Záleský a Vojtěch Kolarčík.
Očima kouče Habáska: „Nepamatuju, že by na předávce udělal chybu, maximálně drobnou. On je šéf. Vždycky je stoprocentně připravený, poslední dva roky dává štafetě maximum, sám říká: Pojďme dělat ještě něco navíc.“
Jan JIRKA
25 let, osobní rekord: 10,51 s
Hlavní tratí mladíka se zálibou v motokárách je dvoustovka, na které získal před čtyřmi lety bronz na mistrovství Evropy do 23 let v estonském Tallinnu, se štafetou tam byli Češi (i se Stromšíkem) stříbrní, jen dvě setiny od zlata.
Očima kouče Habáska: „Je to můj svěřenec a letos nemá žádný individuální vrchol, tak jsme přípravu přizpůsobili právě štafetě. Sedí mu zatáčka, kterou umí jako kvalitní dvoustovkař dobře zvládnout.“
Dominik ZÁLESKÝ
23 let, osobní rekord: 10,29 s
Dlouho kombinoval atletiku s jízdou na bobech, na nichž figuroval i v širší nominaci pro olympiádu v Pchjongčchangu. Teď už se věnuje sprintu naplno, vloni ho výrazně přibrzdily svalové problémy.
Očima kouče Habáska: „Po zranění se vrátil ke svým časům, vyrovnal si osobák, výrazně se zlepšil na předávce. Může opticky působit, že na posledním úseku ztrácíme, ale tam běhají největší hvězdy soupeřů.“

Reklama

Související témata: