Hlavní obsah

Sajdok změnil názor, teď už se baví vícebojem

Michal OsobaPrávo

Kolegové atleti i trenéři kolem něj chodili a přimlouvali se: „Zkus víceboj, máš velkou perspektivu.“ Jenže Stanislav Sajdok tvrdošíjně odolával, svoji budoucnost viděl výhradně na překážkách.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Stanislava Sajdoka přemluvil k víceboji až Tomáš Dvořák.

Článek

Až trojnásobný světový šampión v desetiboji Tomáš Dvořák ho přece jen přesvědčil, že by své atletické štěstí mohl najít i v královské disciplíně.

„Změnil jsem názor, prostě mě přemluvili. Možná i díky tomu, že se mi tolik nedařilo,“ přiznává čtyřiadvacetiletý Sajdok. V posledních letech změnil rodák z Bratislavy dvakrát trenéra, jeho překážkářský vzestup se zbrzdil.

Až u Dvořáka získal novou chuť do atletiky. „Předtím jsem trénoval sám, u Dvořky jsou ve skupině samí mladí kluci, pořád v tréninku soutěžíme a sázíme se, to mě baví,“ rozplývá se.

Na mezistátním utkání v Sheffieldu si odbyl sedmibojařskou premiéru a blýskl se výborným výkonem 5781 bodů. „A bude ještě lepší,“ předvídá mu Dvořák. „Má na to být vícebojařem, ale musí se ještě hodně učit,“ říká na adresu svého elitního svěřence.

Sajdok: Na Peking si věřím

Sajdok má totiž všechny předpoklady uspět i v desetiboji. „Na oštěp je to talent,“ všimla si i mistryně světa v této disciplíně Barbora Špotáková. Přidat by potřeboval v kouli. „Nejsem typ, co nabírá svalovou hmotu, tam budou rezervy,“ ví. Práci bude mít s tyčí. „Nemám vyrovnanou výkonnost, budu muset skákat a skákat,“ říká. Vícebojařské plány má odvážné. „Věřím si na Peking,“ tvrdí. Limit je 8000 bodů. „Ale desetiboj jsem nikdy nešel,“ upozorňuje.

Pro halovou sezónu však zůstává překážkářem, na šedesátce se představí i na mistrovství světa ve Valencii. „I na překážkách mi pomohl vícebojařský trénink, navíc se ustaluji v technice,“ libuje si Sajdok, jenž při mistrovství republiky zdolal svého největšího domácího soupeře Svobodu v osobním rekordu 7,65 s a zazářil i v nabité výšce: bronzem v dalším osobním maximu 224 cm.

„To jsem vůbec nečekal, už když jsem skočil 221, jsem byl šťastný jak blecha,“ pochvaloval si formu atlet pražské Dukly, jehož překážkářským vzorem je nyní favorit halového MS Kubánec Robles. „Jeho technika je strašně jednoduchá, snažím se ji napodobit,“ přiznává.

Reklama