Hlavní obsah

Skeetař Tomeček si titulem zajistil hluchý rok. V Paříži má šanci střílet ve dvou disciplínách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napodobil svého reprezentačního i oddílového parťáka z Komety Brno Jiřího Liptáka, který se stal rok po olympijském prvenství v trapu i mistrem Evropy. Jednatřicetiletý brokový střelec Jakub Tomeček triumfoval na šampionátu v kyperské Larnace v disciplíně skeet, a také on vybojoval účastnické místo pro olympiádu v Paříži 2024. Navíc přidal s Barborou Šumovou evropský bronz v soutěži smíšených dvojic.

Foto: Petr Luštický

Střelec Jakub Tomeček.

Článek

„Jirka mě namotivoval. V Tokiu jsem skončil sedmý a byl tak trochu v jeho stínu, a tak teď jsem se mu chtěl vyrovnat. Z kvalifikace i ze semifinále jsem se prodral dál až díky rozstřelu. Ve finále s Italem Loddem jsem záhy minul terč a už mi běželo hlavou, že i stříbro a vybojovaný kvótaplac pro mě bude skvělý výsledek. Jenže pak dvakrát chyboval naopak soupeř a já se zařekl, že už si titul nenechám vzít. Povedlo se," těší Tomečka, který tak zopakoval na ME triumf z roku 2019.

Hned obdržel blahopřejnou esemesku od Liptáka, jemuž se totéž podařilo už před dvěma týdny. „Napsal mi, že díky nám jsme střelecká velmoc. Je skvělé, že brokaři jsou úplně první sportovci v Česku, kteří zajistili pro stát účastnická místa do Paříže. Pro náš malý sport je to z hlediska zviditelnění nesmírně důležité," uvědomuje si.

Foto: Petr Luštický

Střelec Jakub Tomeček ilustrační foto.

Vzhledem k ročnímu posunu olympiády v Tokiu kvůli covidu Tomečkovi původně vadilo, že přijde o jedinou tak trochu hluchou sezonu ve čtyřletém cyklu. „Ale díky tomu, že jsem si Paříž vystřílel hned na první pokus, ji budu mít příští rok. Budu moct závodit bez stresu a psychického tlaku. A taky si trochu odpočinout," těší se.

Letos ho ještě čeká v první polovině října světový šampionát v Osijeku. „Pojedu tam už uvolněně. Uvidím, zda se mi povede udržet formu. Medaili z mistrovství světa ještě nemám. Jediným českým skeetařem, který ji v minulosti vybojoval, je reprezentační kolega Tomáš Nýdrle, který před třemi lety získal zlato. Štengruju ho, aby to teď v Chorvatsku zopakoval, a zajistil si kvótaplac i on. Mohli bychom se připravovat na olympiádu spolu," uvítal by Tomeček.

Může se stát historicky prvním českým brokařem, který bude mít příležitost usilovat o olympijskou medaili ve dvou disciplínách. „Pokud si zajistí nominaci na skeetu i Barbora Šumová, bude to automaticky znamenat, že bychom spolu v Paříži stříleli také v soutěži smíšených dvojic. Naděje ale existuje i v případě, že by se to Báře nepovedlo. To by se ovšem muselo kvalifikovat málo párů. Každopádně by byla velká paráda, kdybych měl ve Francii dvě šance," chystá se držet palce ženské parťačce.

Větší oslavu zlaté medaile z mistrovství Evropy plánuje Tomeček až po skončení letošní sezony. „Zřejmě si na titul připijeme s kamarády na nějaké lovecké akci," prozradil, že myslivectví patří k jeho velkým koníčkům.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články