Hlavní obsah

Skoro padesát let bez olympiády? Češi to můžou změnit! Ale bez rizika to nepůjde

Michal OsobaSport.czPrávo

Od Mnichova 1972 a senzačního čtvrtého místa česká štafeta na 4x100 m na olympiádě neběžela. Současná generace sprinterů už obrala své slavné předchůdce o český rekord, teď na ně zkusí navázat i startem v Tokiu. Rozbíhat štafetu v polském Chořově bude spoludržitel národního rekordu na stovce Zdeněk Stromšík. Jak vidí české šance?

Foto: ČAS/Adolf Horsinka

Čeští rekordmani na stovce a opory štafety Zdeněk Stromšík (vpravo) a Jan Veleba.

Článek

Na posledních Světových štafetách v Jokohamě jste předloni po dlouhých 39 letech vylepšili český rekord. Může se vám letos povést něco podobného?

Trochu jsme obměnili sestavu, na druhém úseku běží po mně Jirka Polák, kde by jako dvoustovkař mohl být hodně silný. Pak běží Honza Jirka a finišuje Honza Veleba. Věřím, že můžeme v průběhu sezony rekord vylepšit. Nemůžu říct, že to tak dopadne hned v Polsku, bude záležet na povětrnostních podmínkách. Má být docela zima, což nám ale může i nahrát.

Jak s tím budete bojovat?

Měly by být povolené dlouhé elasťáky, jinak asi hřejivka, nic jiného nám nezbývá.

Předávky jste ladili při společném soustředění na Tenerife, jaký jste z nich měl pocit?

Myslím, že nám šly dobře. Dvakrát týdně jsme je zkoušeli naplno, plus jsme je nacvičovali v rámci rovinek. Já nabíhám na Jirku Poláka, který vybíhá stabilně správně na značku, na mně je ho doběhnout a trefit ruku. Už jsme zkušení, během pár tréninků si na sebe zvykneme.

Pokud chcete útočit na aktuální český rekord 38,62, asi bude třeba i riskovat.

Určitě je nezbytné podstoupit nějaké riziko, nemůžeme počítat, že s průměrnými předávkami vylepšíme národní rekord. Na naší předávce s Jirkou preferujeme předat kolík co nejdál, jako dvoustovkař nemá tak raketové starty, tak si chceme předávat v co největší rychlosti.

Cítíte, že větší šanci probojovat se na olympiádu do Tokia máte se štafetou?

Je to tak, v individuálním rankingu jsem 64., musel bych nahradit dva své výkony lépe hodnocenými, reálně je ta šance větší se štafetou. Po návratu z Polska s ní máme běžet ještě na Zlaté tretře, v Ženevě a na Odložilově memoriálu.

Finále znamená olympiádu
S vylepšováním rekordů to bude při očekávanému chladu v polském Chořově složité, ale o víkendu při pátém ročníku atletických Světových štafet bude klíčové celkové pořadí. Postup do osmičlenného finále znamená účast na olympiádě, elitní desítka (ve smíšené štafetě dvanáctka) si zajistí start na mistrovství světa za rok v americkém Eugene. A o oboje chtějí bojovat i česká kvarteta.Ve hře budou hned čtyři: na 4x100 m mužů i žen, na 4x400 m mužů a ve smíšené štafetě. Do vlaku směr Chořov ve středu na pražském hlavním nádraží nasedli nejlepší čeští sprinteři s výjimkou zraněného překážkáře Víta Müllera.„Určitě se chceme minimálně na mistrovství světa probojovat. Má být docela hnusně, což může být naše výhoda, zbytek bude dost mrznout,“ usmívá se čtvrtkařka Lada Vondrová, která by s Barborou Malíkovou měla tvořit ženský základ smíšené štafety a místo slunných Kanárských ostrovů se připravovala v Pardubicích.Do Polska kvůli pandemii koronaviru nedorazilo několik sprinterských velmocí včetně USA či Jamajky, což boj o finálovou osmičku papírově ulehčuje. „Určitě můžeme k závodům teď vzhlížet s větším optimismem,“ připouští český čtvrtkařský rekordman Pavel Maslák.Osm zemí v každé štafetě už se nominovalo z předloňského mistrovství světa v Dauhá. Pokud některá postoupí do finále i teď, doplní se pak olympijská šestnáctka na konci nominačního období podle zaběhnutých časů.

Reklama