Hlavní obsah

Slzy štěstí po českém rekordu a gratulaci od sestry! Obě jsme emotivní, přiznala Švábíková

Další meta pokořena! Tyčkařka Amálie Švábíková k titulu juniorské mistryně světa či zlatu z mistrovství Evropy do 23 let přidala i český rekord mezi dospělými. Na domácím šampionátu pod střechou svěřenkyně Štěpána Janáčka překonala 472 cm, o centimetr tak zlepšila předchozí národní halové maximum Jiřiny Kudličkové (dříve Svobodové).

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Vítězka skoku o tyči Amálie Švábíková (vlevo) a její sestra Apolena Švábíková.

Článek

V hale jste se v Ostravě zlepšila o patnáct centimetrů. Čemu to přičítáte?

Určitě dobrou přípravou s trenérem, mám sílu, asi i dobrou hlavu. Cítila jsem se dobře, ale sama jsem překvapená, že to vylétlo přes 470.

To vás ještě v přípravě zbrzdilo zranění.

O to víc jsem překvapená, začala jsem halovou sezonu později než všichni ostatní, protože jsme měla natržený lýtkový sval ze soustředění v Africe. Absolvovala jsem jen tři závody.

Rekordní skok vás viditelně dojal.

Bylo to emotivní. Český rekord je skvělý, ale mě ještě víc těší ta výška. Už když jsem to skákala, říkala jsem si, jak je to fakt vysoko.

Osobní rekord na 380 centimetrů si posunula i vaše o sedm let mladší sestra Apolena. Sdílená radost byla o to hezčí?

To je nádherný, byla jsem hrozně ráda, že se ségrou můžeme být na jednom sektoru a podporovat se. Jsme obě dost emotivní, ona si skočila osobák, o který se dlouho pokoušela, tak mě to také dojalo k slzám.

Může se vám jednou výkonnostně přiblížit?

Každá jsme docela jiná, i v technice. Apča má spoustu věcí, kde se posouvat, ale věřím, že jednou může skákat taky pěkně vysoko. Samozřejmě to má těžší, že ji spousta lidí srovnává se mnou, ale věřím, že se s tím popere a nenechá se tím svázat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

V evropských tabulkách jste teď třetí za Slovinkou Šutejovou a Finkou Murtovou…

Je to úžasná motivace, ale jak ty holky znám, tak si vždycky dokážou naplánovat přípravu na vrchol a dokáží závodit na velkých akcích, tak to tam bude dost otevřené. Já cílím hlavně na postup do finále a tam ideálně zopakovat nějaký podobný výkon. Samozřejmě nějaký tlak z okolí cítím, ale snažím se tím nesvazovat. To by bylo nejhorší si dát do hlavy, že se třeba budu pokoušet o medaili. Pak to nevyjde a budu zklamaná, radši si nastavím nižší cíl.

Přes zimu jste stihla spravovat i Instagram tréninkové parťačce Tereze Schejbalové, která se pustila do televizní soutěže Survivor. Šla byste do toho také?

Upřímně, sama od sebe bych se tam nepřihlásila. Teď mě to vůbec neláká, zatím mi o tom stačilo slyšet. (úsměv)

Reklama

Související témata: