Hlavní obsah

Souboj titánů v Ostravě. Staňka vyzve halový šampión Walsh, obhajovat bude Haratyk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atletický mítink Czech Indoor Gala se nezadržitelně blíží a organizátoři vytáhli další hvězdné jméno. Českou koulařskou jedničku Tomáše Staňka vyzve v úterý 30. ledna ostravské atletické hale dvojnásobný světový halový šampion a mistr světa pod otevřeným nebem Novozélanďan Tom Walsh.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Koulař Tomáš Staněk.

Článek

Staněk je držitel národního historického maxima 22.17 metru a pyšní se halovým evropským stříbrem před necelým rokem v Istanbulu. V Ostravě už atlet USK Praha v letech 2018 a 2021 zvítězil.

Před domácím publikem by se rád blýskl i letos v lednu. „Do Ostravy se každoročně moc těším. Co se týká obsazení, bude to velmi kvalitní závod. Cítím se čím dál tím lépe. Příprava jde podle plánu, tak věřím, že se mi podaří poprat o co nejlepší umístění,“ vzkazuje pražský rodák Staněk, jenž sezonu začne v sobotu na mítinku v Jablonci.

Cestu za třetím vítězstvím v Ostravě bude mít nesmírně složitou, protože ho čeká hned několik špičkových soupeřů v čele s Walshem. Ten patří za poslední dekádu k nejúspěšnějším světovým koulařům. Se svým impozantním kontinentálním rekordem 22.90 metru figuruje na šesté příčce historických světových tabulek.

Walsh vybojoval dva bronzy na olympijských hrách, je mistrem světa z roku 2017 a dvojnásobným světovým šampionem v hale. Doma má také bronz z mistrovství světa v roce 2019, kdy hodil rekord Oceánie. Na Czech Indoor Gala se představí poprvé, ale v Ostravě to velmi dobře zná, protože bývá pravidelným účastníkem letního mítinku Zlata tretra, který v letech 2018 a 2019 vyhrál.

Walsh by mohl být podle pořadatelů žhavým kandidátem na překonání čtyři roky starého rekordu mítinku Poláka Konrada Bukowieckého, který má hodnotu 21.88 metru. „V Ostravě už jsem byl mnohokrát, v hale tam budu startovat poprvé a moc se těším, že sezonu zahájím před skvělým ostravským publikem, které atletice skutečně rozumí,“ uvedl Walsh.

O triumf v kouli bude chtít bojovat také úřadující mistra Evropy z Mnichova Chorvat Filip Mihaljevič, jenž zatím vrhl ve své kariéře nejdále 21.94 metru, či polský rekordman a obhájce zatím posledního koulařského klání na Czech Indoor Gala v roce 2022 Michal Haratyk.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Koulař Tomáš Staněk během posilovacího tréninku před zahájením halové sezony

Čeští čtvrtkaři se pokusí o zdolání rekordu

Útok na letitý rekord mítinku uvidí sprint mužů na 400 metrů. Letos už tomu bude 10 let, co Jamajčan Edino Steele stanovil jeho hodnotu na 46.11 sekund. Na tuto metu by měla útočit kompletní sestava českých čtvrtkařů, která zaběhla na loňském mistrovství světa v Budapešti národní rekord – Pavel Maslák, Patrik Šorm, Matěj Krsek a Vít Müller.

Vítězství nad překážkami ve sprintu na 60 metrů bude obhajovat Američanka Alaysha Johnsonová, která loni v Ostravě zvítězila v čase 7.87 sekund. Do bloků proti ní opět zaklekne rekordmanka mítinku Nadine Visserová z Nizozemska. Ta loni v rozběhu posunula hodnotu rekordního zápisu na 7.86 sekund, ale ve finále s Johnsonovou prohrála.

Jaké to je v Ostravě zvítězit ví také Polka Pia Skrzyszkowská. Podařilo se jí to v roce 2021 a nyní v evropských historických statistikách s časem 7.78 sekund figuruje hned za Visserovou. Tu nejvyšší kvalitu běhu zajistí další spolufavoritka této disciplíny finská rekordmanka Reetta Hurskeová. Halová mistryně Evropy z Istanbulu má osobák 7.79 sekund. Špičkové zahraniční konkurence se pokusí využít k co nejlepším výkonům i české překážkářky v čele s Helenou Jiranovou a Terezou Elenou Šínovou.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články