Hlavní obsah

Špotáková má smůlu, evropskými atlety roku jsou Schippersová a Lavillenie

Baku
Aktualizováno

Nejlepšími evropskými atlety za rok 2014 jsou podle očekávání nizozemská sprinterka Dafne Schippersová a francouzský tyčkař Renaud Lavillenie. V nominaci byla i oštěpařka Barbora Špotáková, ale ocenění nezískala. České jméno při slavnostním galavečeru v Baku zaznělo z úst legendárního tyčkaře Sergeje Bubky alespoň při vyhlašování vycházejících hvězd - mezi ženami skončila na třetím místě chodkyně Anežka Drahotová.

Foto: Profimedia.cz

Nizozemská sprinterka Dafne Schippersová se stala evropskou atletkou roku.

Článek

Schippersová byla favoritkou ankety a novou cenu Golden Tracks si vysloužila ziskem sprinterského double na 100 a 200 metrů na mistrovství Evropy v Curychu. Na trůnu pro nejlepší evropskou atletku vystřídala překážkářku Zuzanu Hejnovou, jejíž šance na zopakování úspěchu zhatily zdravotní problémy.

Lavillenie na ME obhájil titul, což byl letos základní předpoklad k zařazení do nominace. Jeho hlavním trumfem v boji o ocenění ale byl únorový světový rekord 616 cm, kterým po 21 letech vymazal z čela tabulek Bubku.

Anežka Drahotová skončila mezi nadějemi na třetím místě díky titulu juniorské mistryně světa v chůzi na 10 kilometrů, který získala v červenci v Eugene v juniorském světovém rekordu. Anketu vyhrála ruská výškařka Marija Kučinová, mezi muži britský sprinter Adam Gemili. Další český juniorský mistr světa desetibojař Jiří Sýkora se neumístil.

Anketa EAA Golden Tracks o nejlepší atlety Evropy za rok 2014:
Muži:
1. Lavillenie (Fr./tyč)
2. Bondarenko (Ukr./výška)
3. Farah (Brit./5000 a 10.000 m)
Ženy:
1. Schippersová (Niz./100 a 200 m)
2. Wlodarczyková (Pol./kladivo)
3. Beitiaová (Šp./výška).
Kategorie nadějí:
Muži:
1. Gemili (Brit./100 a 200 m)
2. Bukowiecki (Pol./koule)
3. Belocian (Fr./110 m př.)
Ženy:
1. Kučinová (Rus./výška)
2. Moserová (Švýc./tyč)
3. A. Drahotová (ČR/chůze)

Reklama