Hlavní obsah

Světové rekordmanky Rojasová a McLaughlinová se ucházejí o atletickou korunu

Světové rekordmanky Yulimar Rojasová a Sydney McLaughlinová se ucházejí o korunu pro nejlepší světovou Atletku roku. Ve finálové pětici je také nizozemská běžkyně Sifan Hassanová, která byla letos vyhlášena nejlepší atletkou Evropy, sprinterská hvězda Elaine Thompsonová-Herahová a mílařka Faith Kipyegonová. Finálovou pětici zveřejnila Světová atletika, která tradiční anketu pořádá.

Foto: Sport.cz

Mistryně světa Yulimar Rojasová

Článek

Loni získala nejvyšší atletické ocenění venezuelská trojskokanka Rojasová, jež patří k favoritkám i tentokrát. Olympijské hry vyhrála ve světovém rekordu 15,67 metru a suverenitu potvrdila i triumfem ve finále Diamantové ligy.

Mimořádné výkony podávaly i další atletky. McLaughlinová dvakrát posunula světový rekord na 400 metrů překážek. Aktuálním historicky nejlepším časem 51,46 sekundy si zajistila olympijské zlato. V Tokiu byla také členkou vítězné štafety amerických čtvrtkařek.

Hned tři zlaté olympijské medaile z Tokia má Thompsonová-Herahová, která vyhrála stovku i dvoustovku a pomohla ke zlatu jamajské sprinterské štafetě. Na obou sprinterských tratích se novými osobními rekordy zařadila na druhé místo historických tabulek.

Finalistky v nominaci na Atletku roku:
Sifan Hassanová (Niz./1500, 5000 a 10 000 m)
Faith Kipyegonová (Keňa/1500 m)
Sydney McLaughlinová (USA/400 m př.)
Yulimar Rojasová (Ven./trojskok)
Elaine Thompsonová-Herahová (Jam./100 a 200 m).

Světový rekord na 10.000 metrů překonala Hassanová, ale radovala se z něj jen několik dní. V Tokiu Nizozemka útočila na tři zlaté medaile, ale vedle výher v závodech na 5000 a 10.000 metrů z toho byl na patnáctistovce bronz. Olympijské finále vyhrála Keňanka Kipyegonová, která triumfovala i ve finále Diamantové ligy.

Galavečer se uskuteční 1. prosince, kvůli pokračující pandemii koronaviru bude stejně jako loni virtuální.

Reklama