Hlavní obsah

Světový rekordman nedostane ani cent. Atleti závodí na ME jako amatéři, zlobí se agent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jde o podobné akce ale z pohledu dopadu na finanční konta předních aktérů v nich je zásadní rozdíl. Zatímco na nedávném mistrovství světa v atletice si mohli ti nejlepší přijít na poměrně zajímavé sumy, na probíhajícím kontinentálním evropském šampionátu za stejné výkony nedostanou nic. Do očí bijící rozdíl vadí třeba manažerovi jedné z největších atletických hvězd současnosti Armandu Duplantisovi.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Světový rekordman Armand Duplantis v kvalifikaci na ME v Mnichově.

Článek

Švédskému skokanovi o tyči přezdívanému „Mondo" se povedl na červencovém MS v americkém Eugene fenomenální počin, když si pro zlatou medaili skočil v novém světovém rekordu 621 cm.

Za mimořádný výkon byl také náležitě odměněn. K prémii 70 tisíc dolarů za vítězství si ještě připsal 100 tisíc dolarů jako bonus za světový rekord. Celkem tedy vyinkasoval 170 tisíc dolarů, cca 4,1 milionů korun.

Pokud by to samé zopakoval v Mnichově, organizátory to nebude stát ani cent. „Nedostal by nic, absolutní nulu," posteskl si tyčkařův agent Daniel Wessfeldt v rozhovoru pro švédský list Aftonbladet.

Foto: Lukas Barth, Reuters

Ilustrační foto.

Celková dotace na prize money se v Eugene pohyboval kolem 8,5 milionu dolarů, dokonce i osmý závodník pořadí v individuálních disciplínách si odnesl odměnu 5 tisíc dolarů.

V Mnichově je to rovná nula. Jde v podstatě o amatérský mítink pro špičkové profesionály.

„Nikdy v tom nebyla ekonomické stránka, ani opravdová snaha zavést alespoň nějaké finanční bonusy od evropské atletické asociace (EAA)," pokračoval Wessfeldt.

„Podle mě je to špatně, měly by existovat nějaké prémie alespoň za ty nejlepší výkony. EAA na akci vydělává peníze, to je ale možné především díky zúčastněným atletům," upozornil agent.

V Mnichově jde svým způsobem o větší akci, než bylo MS. V Eugene se pohybovaly průměrně denní návštěvy na stadionu přes deset tisíc fanoušků. V Mnichově je to téměř třikrát víc. V úterý pak dorazilo na Olympijský stadion skoro 50 tisíc lidí.

Na souběžně probíhajících evropských šampionátech v Mnichově v jiných sportech přitom závodníci prize money dostávají. „Ano, třeba plavcům je vyplácí," povzdechl si Wessfeldt.

Reklama

Související témata: