Hlavní obsah

Švýcarský sprinter Wilson dostal čtyřletý trest za užití anabolik

Švýcarský sprinter Alex Wilson obdržel čtyřletý trest za doping. Disciplinární komise antidopingového výboru v jeho zemi ho potrestala za úmyslné užití anabolického steroidu. Pozitivní test na trenbolon měl vloni v březnu při mimosoutěžní kontrole a kvůli předběžně zastavené činnosti přišel o účast na olympijských hrách v Tokiu. Trest mu platí do dubna 2025, kromě toho podle švýcarských médií zaplatí pokutu 13.750 franků (zhruba 336.000 korun)

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jednatřicetiletý jamajský rodák Wilson je bronzovým medailistou z dvoustovky na mistrovství Evropy v Berlíně 2018. Po loňském pozitivním testu ještě závodil, protože švýcarské sportovní orgány ho začátkem července omilostnily poté, co přijaly jeho vysvětlení, že steroid pocházel z hovězího masa zkonzumovaného ve Spojených státech. Jednotka pro bezúhonnost atletiky (AIU) se ale proti verdiktu odvolala ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne, jenž nařídil znovu zastavit Wilsonovi činnost. Nyní sprinter evidentně neuspěl ani s dalším argumentem, že mu látku podstrčil někdo ze soupeřů.

V době přerušené suspendace Wilson zaběhl na červencovém mítinku v Atlantě stovku za 9,84 sekundy, což by znamenalo o dvě setiny vylepšení evropského rekordu. Světová atletika ale později oznámila, že výkon neratifikuje kvůli pochybnostem o správném fungování časomíry. Ze stejného důvodu neuznala ani jeho výkon z dvoustovky 19,89, jímž si vylepšil osobní rekord.

Reklama