Hlavní obsah

To se mi stalo poprvé. Obhájkyně skončila na zemi, srazila i překážku soupeřce. Ta poběží sama

Aktualizováno

Stačil jeden lehký kontakt s překážkou a sen o zlaté obhajobě skončil tvrdým dopadem na dráhu stadionu Hayward Field. Američanka Nia Aliová je nejvýraznější obětí rozběhů stovky překážek, během nichž bylo na světovém šampionátu k vidění hned několik pádů.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Pád americké obhájkyně zlata Nii Aliovév rozběhu MS v Eugene.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Aliová je ve světové špičce obdivuhodnou raritou, doma má s kanadským olympijským vítězem na dvoustovce Andre de Grassem už tři děti, pokaždé se ale dokázala vrátit na dráhu ve formě. I letos, kdy se představila také na Zlaté tretře Ostrava.

S červeným číslem určeným pro obhájkyni byla nalosována hned do prvního rozběhu, v němž si vcelku suverénně běžela pro postup. Pak ale levou přetahovou nohou škobrtla o devátou překážku a než se stačila srovnat, stála v cestě ta poslední.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený tracknationusa (@tracknationusa)

Tu už přeběhnout nedokázala, rozhozená shodila i překážku ve vedlejší dráze běžící Belgičanky Anny Zagréové, která ale na Aliovou ztrácela, a tak na jejich kolizi nedošlo.

Belgičané ale podali protest, kterému bylo vyhověno, a tak Zagréovou čeká na startu večerního bloku sólozávod s časem. Pokud poběží 13,12 s a lepší, bude v semifinále.

Třiatřicetiletá Američanka se po pádu zvedla a došla do cíle v čase 19,73 s, ale ten se pak ve výsledcích proměnil v diskvalifikaci za shození překážky ve vedlejší dráze.

„Tohle se mi stalo poprvé, bohužel zrovna tady,“ posmutněle vyprávěla Aliová. „Většinou, když zavadím o překážku, dokážu se srovnat, ale tady mě to rozhodilo až moc. Byla jsem připravená na rychlý čas, chtěla se předvést před domácím publikem,“ litovala.

Její kolize zaskočila i vítězku rozběhu Britany Andersonovou z Jamajky. „Byla jsem tak soustředěná, že jsem si nevšimla, co se děje, až pak jsem se ohlédla. Je mi Nii tak líto, jste tréninkové partnerky,“ připomněla, že obě trénují ve floridské skupině kontroverzního kouče Rany Reidera.

Ten nedostal v Eugene akreditaci, neboť je vyšetřován britskou federací za porušení etických pravidel, přesto se před finále mužské stovky objevil na rozcvičovacím stadionu, odkud odešel až za asistence policie.

Pádem skončil rozběh i pro další Američanku Alayshu Johnsonovou, která přímo v Oregonu trénuje, Australnku Liz Clayovou či Mulern Jeanovou z Haiti. Česká překážkářka Helena Jiranová skončila v rozbězích 33. v čase 13,37 s.

Reklama