Hlavní obsah

Neuvěřitelné! Nejlepší výkon historie? Čas jako z úplně jiné disciplíny šokoval Eugene

Čekalo se hodně. Ale i ti nejodvážnější prognostici nevěřícně zírali na časomíru. Americká překážkářka Sydney McLaughlinová předvedla na mistrovství světa v Eugene výkon, jenž je experty označován za minimálně jeden z nejlepších atletických výkonů historie. Možná i nejlepší? Čtvrtku s překážkami proběhla za 50,68 s!

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Sydney McLaughlinová probíhá cílem finále na 400 m př. ve světovém rekordu.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Ze svého už tak ohromujícího světového rekordu z olympijského Tokia srazila dalších 73 setin. Se svým časem by byla sedmá ve finále hladké čtvrtky, 22letá americká senzace ale ještě cestou musela překonat deset překážek!

Její výkon se hned dočkal přirovnání k Beamonovu „skoku do 21. století“, jak je označován bývalý dálkařský světový rekord z Mexico City 1968.

Foto: Ashley Landis, ČTK/AP

Sydney McLaughlinová pózuje po vítězství a světovém rekordu na MS v Eugene.

Bylo jasné, že čtvrtka překážek bude jedním z vrcholů šampionátu, na startu finále byly tři nejrychlejší ženy historie. Vedle McLaughlinové i její předchůdkyně v rekordních tabulkách Dalilah Muhammadová a nejlepší Evropanka Femke Bolová.

Jenže od úvodních metrů McLaughlinová utíkala všem. „Přišlo mi, že běžím dobře, ale najednou jsem viděla, jak je daleko přede mnou,“ popisovala Bolová. Chyba opravdu nebyla na její straně, to McLaughlinová předváděla závod snů.

Když proťala cíl, polovina stadionu šokem ztichla, půlka nadšeně jásala. Domácí hvězda porazila stříbrnou Bolovou o 1,59 sekundy. Do té doby nejvýraznějším rozdílem vyhrála čtvrtku překážek na světovém šampionátu před devíti lety v Moskvě Zuzana Hejnová.

Zatímco česká hvězda byla tehdy samý úsměv a nadšeně se radovala ze svého prvního titulu, McLaughlinová na sobě tradičně nedávala emoce znát. Jen lehký náznak spokojenosti se dal vyčíst z její tváře, jaký to kontrast třeba s bouřlivě slavícími americkými sprintery

„Nikdy se neusmívám, než dokončím svou práci. Jsem šťastná, ale občas je třeba nasadit závodní tvář a soustředit se,“ vysvětlovala pak novinářům.

McLaughlinová září od dětských let, nejlepší světové časy historie patří rodačce z New Jersey od kategorie do 14 let. Je silně věřící, Boha zmiňuje téměř v každé své odpovědí, Letos se vdala za bývalého amerického fotbalistu Andreho Levrona. A Eugene je jejím zaslíbeným atletickým místem.

Světový rekord posunula počtvrté, z toho potřetí právě na stadionu Hayward Field. Ze slavnostního vyhlášení si tak odnesla kromě zlaté medaile a maskota šampionátu i šek na 100 000 dolarů (asi 2,4 mil. korun) za světový rekord.

„Je úžasné, že můžu mít rodinu v hledišti, můžu spát na pohodlné posteli v pronajatém domě, ve stejném časovém pásmu. Všechno tu do sebe zapadá,“ vypráví dívka, která je tahounem výjimečné generace překážkářek.

Další cíl určí trenér

Však čas 52,34 s, který byl světovým rekordem ještě před třemi lety, byl od té doby překonán už třináctkrát. „Sport je stále rychlejší a mě baví posouvat hranice. Jsme skupina holek, která se chce pořád zlepšovat. Můj další cíl? Musím se zeptat trenéra,“ reagovala svěřenkyně legendárního Boba Kerseeho, jenž vedl desítky elitních atletů včetně své manželky Jackie Joynerové-Kerseeové.

Může čas z říše atletických snů ještě posunout? Bronzová krajanka Muhammadová odpověděla za ni: „Před závodem jsem myslela, že čas pod 51 sekund může padnout. A po něm si myslím, že může padnout i 50 sekund. V podání Sydney.“ Ta pak připustila, že by otestovala své schopnosti i na hladké čtvrtce či stovce překážek…

Reklama