Hlavní obsah

Tragická nehoda. Zemřel nejrychlejší maratonec historie Kiptum i se svým trenérem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vloni v Chicagu se stal nejrychlejším maratoncem historie, světový rekord Kelvin Kiptum posunul na 2:00:35. A při dubnovém Rotterdamském maratonu chtěl keňský vytrvalec jako první v oficiálním závodě pokořit hranici dvou hodin. Bohužel už se o to nepokusí, v neděli zemřel při autonehodě ve věku 24 let.

Foto: Jamie Sabau, Reuters

Keňan Kelvin Kiptum po překonání světového rekordu v Chicagu.

Článek

Kiptum podle deníku Daily Nation cestoval v neděli pozdě večer mezi městy Eldoret a Kaptagat se svým trenérem Gervaisem Hakizimanou ze Rwandy a ještě jednou ženou ve své Toyotě Premio.

Podle místní policie Kiptum auto řídil, ztratil nad ním kontrolu a narazil do velkého stromu. Hakizimana, bývalý úspěšný stýplař, rovněž tragickou nehodu nepřežil, pasažérka utrpěla vážná zranění.

Kiptum běžel svůj první půlmaraton už ve třinácti letech, atletický svět na sebe výrazně upozornil při předloňském maratonu ve Valencii nejrychlejším debutem v historii. Vloni už zapsal druhý nejlepší čas historie v Londýně a v Chicagu pak o 34 sekund vylepšil historické maximum krajana Eliuda Kipchogeho.

Kipchoge už uběhl 42 195 metrů i v čase pod dvě hodiny, ale v exhibičním závodě, který nesplňoval atletické regule, například se při něm střídali vodiči. Pro letošek Kiptum chystal útok na tuto hranici v regulérním maratonu, v plánu měl i olympiádu v Paříži.

Kiptum měl se svou manželkou Asenah dvě děti. Soustrast blízkým už vyjádřil i šéf světové atletiky a legendární mílař Sebastian Coe. „Teprve tento týden v Chicagu jsem ratifikoval jeho světový rekord. Byl to výjimečný atlet s výjimečným odkazem, bude nám moc chybět,“ napsal na síti X.

Reklama

Související témata: