Hlavní obsah

Tretra bude jindy, o to více se může třpytit. Pozdější termín přeje lepším výkonům, říká oštěpař Vadlejch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě více jak půl roku zbývá do 62. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava (úterý 27. června 2023), první hvězdy už jsou ale známy. Kromě sníženého vstupného má být pro fanoušky hlavním tahákem znovu souboj oštěpařů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Úvodní tisková konference před 62. ročníkem Zlaté tretry Ostrava. Na snímku zleva Oldřich Zvolánek, skokanka do dálky Lucie Pisková, český reprezentant v hodu oštepem Martin Konečný, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Lukáš Curylo, náměstek primátora Jan Dohnal a manažer mítingu Alfonz Juck.

Článek

Prvenství bude mezi muži obhajovat Grenaďan Anderson Peters, na startu se objeví také nejlepší atlet posledních dvou sezon Jakub Vadlejch, jenž v letošním roce obsadil na Městském stadionu ve Vítkovicích čtvrtou příčku.

„Tretra je pro mě hodně důležitý závod. Je to největší český mítink a příští rok bude obrovským testem před mistrovství světa v Budapešti," připomíná Vadlejch. „Pozdější termín závodu bude přát lepším hodům a můžeme očekávat dobrý závod," dodává stříbrný medailista z olympijských her (Tokio 2020), mistrovství světa (Londýn 2017) i evropského šampionátu (Mnichov 2022).

V Ostravě nebude scházet letos na jaře pátý Vítězslav Veselý ani Martin Konečný, jenž bude zastupovat domácí oddíl Atletika Poruba a zároveň i ostravskou pobočku Centra sportu Ministerstva vnitra Olymp. „V Ostravě jsem na jaře startoval poprvé a moc jsem si to užil. Než jsem vůbec s atletikou začal, sledoval jsem Zlatou tretru pravidelně v televizi, byl jsem se v Ostravě na mítinku i podívat. Je skvělé, že nyní mohu sám být její součástí," říká Konečný, který v Ostravě hodil posledním pokusem oštěp do vzdálenosti 75,21 metrů.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Na snímku zleva jsou skokanka do dálky Lucie Pisková z SSK Vítkovice a český reprezentant v hodu oštepem a finalista ME v Mnichově Martin Konečný.

Osobní maximum má ještě o více jak čtyři metry dál (v květnu letošního roku v Olomouci hodil 79,86 metrů) a v nadcházející sezoně by 25letý Konečný rád pokořil osmdesátimetrovou hranici. „Čtrnáct centimetrů není taková dálka, snad se to podaří," přeje si rodák ze Skorotic na Vysočině.

Zlepšení osobního maxima by mu pomohlo i k dosažení sezonního cíle v podobě startu na mistrovství světa v Maďarsku. Důležité body do žebříčku by chtěl finalista z posledního evropského šampionátu získat právě v Ostravě. „Tretra je velmi dobře bodovaný mítink a atletům, kteří nemají výkonnost ke splnění ostrých limitů, může hodně pomoct," zdůrazňuje Konečný.

První startující znají organizátoři i pro soutěž žen. V Ostravě bude závodit česká jednička Nikola Ogrodníková či japonská oštěpařka a bronzová medailistka z mistrovství světa Haruka Kitagučiová, kterou převážnou část roku v Domažlicích připravuje český trenér David Sekerák.

Další hvězdy světové atletiky by měl zajistit netradiční termín na konci června. „Posunuli jsme Tretru o měsíc později, než bývá zvykem a má to několik důvodů. Jednak klimatický, tím důležitějším ale je, že jen o dva dny dříve se v nedalekém polském Chorzově koná Mistrovství Evropy družstev a pro atlety bude velmi snadné se do Ostravy přesunout. Posledním důvodem může být, že světový atletický šampionát se koná v srpnu a čeští sportovci tak budou moci v Ostravě získat cenné body do kvalifikačního žebříčku," připomíná manažer Zlaté tretry Alfonz Juck.

Vstupenky se začnou prodávat 10. prosince za zvýhodněnou cenu. Na ochozy Městského stadionu budou až do 10. ledna stát v online prodeji 50 korun, na hlavní tribunu 1000 korun.

Reklama

Související témata: