Hlavní obsah

Uchov byl k poražení, mrzelo Bábu, že na medaili těsně nedosáhl

Michal Osoba (Curych)Právo

Jaroslav Bába má dobrý odhad. Po výškařské kvalifikaci říkal, že by rád vybojoval čtvrté místo, neboť trojice Bondarenko, Uchov, Procenko je letos nedostižná. A těsně pod stupněmi vítězů český skokan za touto trojicí skončil. V deštivém závodě na mistrovství Evropy v Curychu mu k tomu pomohl výkon 230 cm.

Foto: Phil Noble, Reuters

Výškař Jaroslav Bába skončil na ME v Curychu čtvrtý.

Článek

Čtvrté místo sportovci většinou moc rádi nemají, jak se zamlouvá vám?

Na jednu stranu jsem spokojený, je to opravdu dobré umístění, protože ti tři výškaři jsou kvalitní a měli letos naskákáno mnohem víc. Já jsem rád, že jsem jim aspoň trochu konkuroval. Ale je pravda, že to čtvrté místo mě trochu mrzí, protože Uchov byl dnes k poražení.

Neuspokojilo vás tedy, když už jste věděl, že budete mezi elitní čtveřicí?

Ne, já toužil po medaili. Věděl jsem, že je to hratelné, první pokus na 233 nebyl špatný, trošku mě pak mrzel. Nepřipouštěl jsem si, že mi to stačí.

Vy jste předvedl dobrý výkon, za 230 centimetrů se asi můžete pochválit.

Já tak nějak zopakoval, co jsem poslední závody skákal. Určitě jsem měl na víc, ale už mě k tomu ty podmínky tak nějak nepustily. Už jsem začínal klouzat při rozběhu v oblouku a měl ohnuté hřebíky. Ten povrch není úplně ideální a už se s těmi mými hřebíky nedalo víc udělat a odskočit.

Povrch na stadiónu Letzigrund dělá potíže řadě atletů. V dešti je asi zvlášť nepříjemný…

Mokrý je ještě horší. Ze začátku se mi skákalo docela v pohodě, ale pak se hřebíky ohnuly a nechtěly se zapichovat. V oblouku mi to ujíždělo a lítal jsem do laťky. Nevím, jestli se dají sehnat tvrdší hřebíky…

Při třetím pokusu na 233 centimetrech jste to měl ve svých rukou. Buď bronz, nebo brambory…

No, a jdu s bramborou. Oni nám je v jídelně moc nechtějí dávat, tak jim teď jednu přinesu…

Nemrznul jste v chladném curyšském počasí?

Namazali mě hřejivkou, dostal jsem finalgon, ten mě pálí furt, takže zima mi rozhodně není, spíš se mi zapalují lýtka. (úsměv)

Zaslouží si čtvrté místo oslavu?

Nevím, jak na tom budu a v kolik dojedu, ale nějaké pivko si dám. Jedno do každé nohy a půjdu spát.

V létě jste na šampionátu ve finále skákal po třech letech. Je velké povzbuzení, že jste zase potvrdil příslušnost ke špičce?

Teď jsem byl zdravý, udělali jsme kus práce, zapojili jsme do tréninku speciální výškařské cvičení, které ale prozrazovat nebudu. Jsem ostřílený, je mi skoro třicet, ale pořád se mám co učit. Ti kluci vyjeli hrozně nahoru…

Motivuje vás snaha se na ně dotáhnout?

Motivovalo mě, jak šla výška nahoru. Musel jsem se i já zlepšit, abych zase udělal nějaký výsledek. Už jsem byl několikrát pátý i čtvrtý, nějak se mi ty medaile venku vyhýbají.

Ale další halovou můžete přidat už v zimě na mistrovství Evropy v Praze.

Určitě, ten povrch tam je výborný a mně to bude sedět, když budu připravený. Nějaké centimetry jsem teď přidal, tak snad ještě přibudou další.

Reklama

Související témata: