Hlavní obsah

Útok na rekord? České eso zvolí defenzívu

Bude největším českým esem na startu nedělního pražského maratónu (od 9.00 na ČT sport), však Marcele Joglové patří třetí místo v české historii a netají se plány na útok na národní rekord. V posledních týdnech ji ale přibrzdilo zdraví, a tak její ambice v ulicích metropole budou skromnější.

Foto: HTW/Martin Wawrzyczek

Marcela Joglová bude největším českým esem na startu nedělního pražského maratónu.

Článek

Před měsícem v Rotterdamu rozběhla závod na čas pod český rekord 2:26:31 Evy Vrabcové, jenže pak ji dohnaly následky prodělané nemoci a po 28 kilometrech odstoupila. A stoprocentně fit nebyla ani v dalších týdnech. „Každý den mi říkají moje nohy něco jiného,“ povzdechla si.

„Bylo podezření na covid, přetrvávaly respirační problémy a obnovily se staré bolístky jako operovaný kotník. Byla schopná absolvovat těžký trénink, ale třeba dva tři dny neběhala,“ popisuje její kouč Jan Pernica. Proto byli připraveni i start v případě zhoršení stavu odvolat, ale poslední dny na tom účastnice tokijské olympiády byla spíše lépe.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marcela Joglová (@marcela_joglova)

Přesto není v plánu atak rekordních výkonů hned od prvních kilometrů. „Budu ordinovat spíš defenzívní a vyčkávací taktiku. Ambice na národní rekord teď nejsou, ale je připravena dokončit a věřím, že z té obrovské formy jí zbyl kus, který prodá,“ doufá Pernica.

Mužským českým favoritem je Jiří Homoláč, obhájce titulu Vít Pavlišta se nakonec nepřestaví.

„Minulá neděle byla ještě plná naděje, že maraton půjde. Bohužel nejspíš sedavé zaměstnání a málo času na regeneraci si vybralo svou daň v úplně nejnevhodnější chvíli. Na startu v Praze bohužel nebudu, ale budu doufat, že se dám do kupy do dalších závodů,“ uvedl na Instagramu.

Zahraničním esem je Keňan Emmanuel Saina, očekávané teplé počasí ale rekordním časům tolik nenahrává.

Závod se poběží také jako souboj týmů pod názvy partnerů závodu. Každý má kapitána z řad slavných sportovců jako třeba Zuzana Hejnová, Jiří Prskavec či Barbora Strýcová a je složený ze čtyř elitních závodníků, k jejichž výkonům se dopočte průměr časů amatérských běžců, kteří si mohli zvolit, za jaký tým poběží.

Reklama