Hlavní obsah

Už jsi jeden z nás, říkají mu Keňani. Homoláč o svahilštině i profesionalitě v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před deseti lety běžel Jiří Homoláč svůj první maraton. „A byl jsem úplně hotový, pak jsem půl hodiny ležel na schodech,“ pobaveně vzpomíná v podcastu Mixzóna. Nyní už má dvouciferný počet běžeckých titulů, stejně jako návštěv Keni, kde si zřídil svůj druhý tréninkový domov. A mezi domácí favority patří i při nedělním Pražském maratonu.

Upoutávka na podcast Mixzóna s Jiřím Homoláčem a jeho vzpomínky na první maraton.

 
Článek

Býval označován za jediného profesionála mezi českými vytrvalci. „Ale nikdy jsem nebyl zaměstnaný v resortním sportovním centru, ty podmínky jsem si musel nějak zajistit. Sehnat sponzory, mít podporu rodiny,“ vypočítává Homoláč.

Finance pak využívá i na cesty do Keni, kde už odtrénoval v součtu spoustu měsíců, a měl tam dlouhodobě pronajatý dům. „Nebyl jsem ale v nejluxusnějším hotelu,“ usmívá se. Bydlení bez teplé vody, s vypadávající elektřinou… „Spartánské podmínky, ale dalo mi to něco do života,“ je přesvědčený.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jiri Homolac (@jirihomolac)

I když Keňané zejména během pandemie covidu občas hleděli na Evropany občas s odstupem, Homoláče už berou tak trochu za svého. I díky tomu, že se pustil do tajů svahilštiny, jak popisoval v Mixzóně.

Homoláč ale přidal i rady pro amatérské běžce, které v neděli čeká debut na trati dlouhé 42 195 metrů. „Na přípravu už je teď pozdě,“ usmívá se. Základní rada? „Makat, ale s rozumem, pokud vám nejde o nějaký super čas,“ doporučuje rozumně rozložit tempo, což je základ.

Počasí by mělo být vcelku přívětivé, i tak je důležité se správně občerstvovat. „Ale ne pouze čistou vodu, to se můžete přepít,“ varuje. „Je dobré využívat iontové nápoje,“ říká.

A zdravotní nástrahy, aby maraton nebolel víc, než taková štreka zákonitě musí? „Je třeba se dobře namazat, kdo na to trpí, třeba podpaží nebo třísla okolo trenek, zalepit bradavky,“ vypočítává a přidává i postřehy týkající se výběru správné obuvi.

Reklama