Hlavní obsah

Vadlejch už je světovou jedničkou! Když se přiblížím ideálu, kluci na mě nemají, věří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je oštěpařskou jedničkou podle letošních světových tabulek a prvním týdnem i podle žebříčku světové atletiky. Soutěž na mistrovství světa v Budapešti nebude mít většího favorita, než je Jakub Vadlejch. Naváže na svého kouče Jana Železného, majitele tří zlatých medailí?

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Oštěpař Jakub Vadlejch při mistrovství republiky v Táboře.

Článek

Už dávno není vyjukaným mladíkem, který střídal povedené závody s výpadky. Ve 32 letech je jeho obrovská síla ve stabilitě.

Horká Diamantová liga v Monaku, kde se atleti potili jen při pobytu na ploše, i mistrovství republiky v Táboře, kdy během soutěže přišla průtrž mračen. Zcela odlišné podmínky, ale v obou svých posledních závodech před světovým šampionátem dokázal Vadlejch vyhrát výkonem okolo 85 metrů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Česká atletika (@czatletika)

Za tuto hranici hodil letos v šesti závodech, patří mu tři z pěti nejdelších hodů sezony. „Ta moje pozice je zajímavá, určitě nejlepší, co kdy byla. Teď to ještě potvrdit v Budapešti,“ uvědomuje si.

A to je přesvědčený, že ještě nedostal ze sebe to nejlepší. „Kdybych v sobě neměl tohle nastavení, můžu končit. Koukat na ostatní je hezké, ale důležité je posouvat sám sebe. Dřu na tom, aby se vše potkalo,“ vypráví oštěpař, jenž zatím jednou v kariéře překonal magickou devadesátku, na startu loňské sezony v Dauhá.

Letos zatím výkon žádného oštěpaře devítkou nezačínal, což v posledních letech nebývá zvykem. Po zdravotních trablech se do formy nedostal Němec Johannes Vetter, vítěz posledních dvou MS Anderson Peters z Grenady také letos stabilitou neoplývá.

Vadlejchovi tak dokáží pravidelně zatápět jen úřadující mistr Evropy Julian Weber a šampion z Tokia Nírádž Čopra z Indie. „Jeho forma mě zajímá. Nikdo neví, jestli pořád léči zranění, nebo vynechává závody, protože už ladí. Moc o sobě nedává vědět," připomíná Vadlejch, že třeba na poslední Diamantovou ligu do Monaka Ind nedorazil.

A tak povzbuzený výhrou vyrazil Vadlejch na tradiční soustředění do Nymburka, kde stráví celkem šestnáct dnů. „Samozřejmě to psychicky pomůže, ale nevíme, kdo je v jaké fázi přípravy, ukáže až den D v Budapešti," uvědomuje si. Oštěpařský den D přijde až v úplném závěru šampionátu v neděli večer 27. srpna.

Světové tabulky 2023
1. Vadlejch (ČR) 89,51
2. Weber (Něm.) 88,72
3. Čopra (Ind.) 88,67
4. Herman (Belg.) 87,35
5. Helander (Fin.) 87,32

A Vadlejch, který stál na stupních vítězů při posledních mistrovství Evropy, světa i olympijských hrách, se netají tím, že v sobě dlouhodobě nosí i zlatý sen. Jen se k němu teď tolik neupíná.

„Myslím, že mi ho nastavují všichni okolo, já se snažím to neřešit. Ale opravdu věřím tomu, že když se přiblížím své ideální technice, tak na mě ti kluci nemají. Jen je to o hledání toho ideálu,“ dodává.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.