Hlavní obsah

Vadlejch v Africe vzbudil poprask, přehodil sektor až na tartan. Teď půjde proti nejlepším

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční start výjimečné sezony. V horkém katarském Dauhá čeká oštěpaře Jakuba Vadlejcha první letošní dostaveníčko s největšími soupeři. Pak už bude směřovat vše k olympiádě, omezí počet startů a doma se představí na jediném mítinku, Zlaté tretře Ostrava (28. 5.). Mnohé o jeho formě ale naznačil už výkon během jihoafrického soustředění.

Foto: Marta Gorczynska pro Diamond League AG

Jakub Vadlejch při loňském finále Diamantové ligy v Eugene

Článek

Co převládá před prvním diamantovým soubojem s Indem Čoprou a dalšími esy? Nervozita, nebo natěšenost?

Určitě natěšenost. Dauhá pro mě zosobňuje ty nejlepší podmínky. Je tam extrémní teplo, první závod, kdy chcete zužitkovat všechno natrénované. Je to pro oštěp jedna z nejlepších destinací na světě, i výsledky mi dávají za pravdu. Na mítinku jsem tam nehodil nikdy pod 86 a půl metru.

Jeden start už máte za sebou, netradičně brzy už v první půlce března jste na soustředění v jihoafrickém Potchefstroomu hodil 87 metrů. To vám jistě také dodá klid.

Letos jsem házel extrémně brzy, vloni až o měsíc a půl později. Ale chtěli jsme, aby mi závod nenarušil tréninky a mohl jsem absolvovat vše. Protože před závodem se musí trochu zvolnit a tenhle mi vyšel do volna. Když jsem házel naposledy tak brzo, bylo z toho 78 metrů, takže pro mě skvělý začátek. Ale sezona má jeden vrchol a jeden předvrchol.

Kuriozitou bylo, že oštěp na stadionu letěl až za sektor, na tartan. Už se vám to někdy stalo?

Jednou ano, na stejném stadionu. Je to pěkné pro diváky, také to mělo přesah, i místní ragbisté a další sportovci o tom věděli.

Chtěl jste absolvovat všechny tréninky, povedlo se? Zdraví vás nepřibrzdilo?

Opravdu všechno proběhlo v dobré náladě i formě, což je super. Teď už jen vytříbit technické věci. Je to dané i věkem, už vím, co mi sedí a co ne.

Je vám 33 let, co třeba jste s věkem upravil?

Mám kolem sebe super tým. Poprvé jsem měl s sebou svého fyzioterapeuta Pavla Bryndu z Kladna, k dispozici byl i další fyzioterapeut Honza Vocásek. V mém věku už trénuju čtyři až pět hodin denně a tři hodiny se věnuju fyzioterapii. Co tělu vezmu, mu zase musí dát.

Chystáte ještě tradiční soustředění v Turecku?

Po Dauhá se na něj přesouvám, budu v Beleku do 24. května a vrátím se na Zlatou tretru.

Z Jižní Afriky se do Turecka přesouval i olympijský vítěz a mistr světa Nírádž Čopra. Stihli jste se potkat?

Už je v Turecku dva měsíce, z Afriky odlétal, když my přilétali. Ale potkal jsem víc soupeřů, po třech letech tam byl i Pákistánec (vicemistr světa Aršad Nadím) a vypadal ve formě.

Němec Julian Weber zase na Instagramu ukazoval, jak proběhnutými pokusy házel v tréninku za 85 metrů. Vy sociálním sítím neholdujete, ale dostanou se k nám zprávy o soupeřích?

Sice nemám účty na sítích, ale všechno se ke mně dostane jinými kanály, takže zhruba tuším, jak kdo na tom je. Julian má určitě motivaci, bude obhajovat evropský titul, ale ze světových akcí zatím medaili nemá. Všichni do toho letos půjdou na 101 procent.

Vloni po delší době nepadla za celý rok hranice 90 metrů. Čekáte tedy, že v olympijské sezoně se bude bojovat na delších vzdálenostech?

Myslím, že bude kvalitnější. I když předloňská sezona byla podle mě nejkvalitnější s novým typem oštěpu, kdy nás sedm hodilo za 89 metrů. Vloni tam byla spousta zranění, dost lidí se vracelo. Pět kruhů hodně kluků nakopne…

Letos padla devadesátka už v únoru zásluhou mladého Němce Maxe Dehninga. Počítáte, že přibude mezi vaše soupeře, nebo to byl spíše ojedinělý úlet?

Úlet to byl, však si osobní rekord zlepšil o jedenáct metrů. I Němci v Africe docela koukali, když přeskočil osmdesátku a rovnou hodil za 90. Bude pro něj složité zopakovat tak extrémně dobře trefený hod. Jeho technika je trochu o náhodě, což bylo vidět, když další týden bojoval s osmdesátkou. Ale to se dá pochopit, a když bude házet třeba 85, je to na jeho věk skvělé, však mu bude dvacet a kariéru teprve začíná. On je extrémně silný, víc než 99 procent oštěpařů, tam už pro něj bude těžké se posouvat.

Platí váš plán do olympiády méně závodit třeba po vzoru právě Čopry?

Startů bude výrazně míň, jen pět. Neřekl bych, že jsem se inspiroval u Nírádže, po olympiádě je závodů ještě dost, ale vloni jsem měl mistrovství světa v Budapešti jako desátý závod sezony a tělo už bylo trochu vyzávoděné fyzicky i psychicky.

Čekají vás tedy Diamantové ligy v Dauhá a Paříži, mistrovství republiky ve Zlíně, Evropy v Římě a Zlatá tretra. V Ostravě se opět potkáte i s Čoprou, doma určitě nebudete chtít prohrát.

Pro mě bude letos poprvé, kdy na Tretru přijedu odpočatý a připravený. Většinou jsem ji absolvoval po závodech nebo lehčím zranění, letos bych měl být ve fazoně, připravený směrem k mistrovství Evropy. Tak snad překonám těch 82 nebo 83 metrů, kolik tam házím poslední roky.

Zlatá tretra je určitě důležitá i pro vašeho trenéra Jana Železného, který je ředitelem mítinku.

Dosah tretry je v Česku největší, možná větší než u Diamantových lig. Je to největší český závod, pro mě srdcovka. Už dvakrát jsem ji vyhrál a hattrick by byl krásný, i když nejen Nírádž bude určitě proti a zkusí mi to nezpříjemnit.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.