Hlavní obsah

Češi na Bahamách taktizovali, ale vracejí se zklamaní a bez olympijské místenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ani jednu vytouženou fotku s nápisem „Qualified“ si nevezou čeští sprinteři z bahamského Nassau. Na Světových štafetách, kde se bojovalo o olympiádu v Pařiži, taktizovali, nenasadili do oprav smíšenou štafetu, která má blízko k OH díky času. Jenže mužské ani ženské čtvrtkařské kvarteto na postup nedosáhlo, stejně tak muži na 4×100 m.

Foto: ČAS/Soňa Maléterová

Lada Vondrová při Světových štafetách v bahamském Nassau.

Článek

K postupům pro čtrnáct nejlepších štafet v každé disciplíně nepomohl ani přípravný kemp v Miami, z účastníků akce v bahamské metropoli má olympijskou Paříž definitivně jistou dál jen Lada Vondrová se splněným ostrým limitem na individuální čtvrtce

V sobotu skončilo mixové kvarteto Vít Müller, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová ve svém rozběhu čtvrté, tedy dvě místa za postupem.

Do druhého dne, kdy byly v opravách opět ve hře vždy dvě postupová místa, směly smíšené štafety udělat v sestavě jedinou změnu, mužské a ženské štafety přitom následovaly za necelé dvě hodiny. Čeští trenéři se tak rozhodli vsadit na to, že do Paříže se dá nominovat ještě na čas, což platí pro dva nejrychlejší týmy v kvalifikačním období, které nepostoupí z Baham.

A v této tabulce je Česko vcelku suverénně první, kvarteto s Matějem Krskem místo Müllera na mistrovství světa v Budapešti vloni slavilo senzační bronz výkonem 3:11,98. Na první nepostupové místo tak má náskok více než dvě sekundy, žebříček se uzavírá ke 30. červnu.

Díky tomu všichni účastníci sobotního rozběhu mohli do mužského a ženského závodu nastoupit odpočatí a pokusit se do Paříže nominovat v těchto disciplínách.

Čtvrtkařky běžely v papírově nejsilnější sestavě Lurdes Gloria Manuel, Tereza Petržilková, Lada Vondrová a Barbora Malíková, jenže na postupové duo Belgie, Španělsko nestačily. V čase 3:27,76 se sice zlepšily oproti sobotě bez Petržilkové s Vondrovou o sedm sekund, ale za postupem zaostaly o 46 setin, což část české sestavy oplakala.

„Necítila jsme se tu celý víkend ve své kůži, snažila jsem se do toho dát vše, bohužel to nestačilo,“ smutnila na svazovém Youtube kanále Vondrová.

V dalších dvou bězích by jejich výkon na postup stačil, v žebříčku jsou ale nyní mimo dvě postupové pozice na čas. Pro start v Paříži by tak potřebovaly zřejmě na mistrovství Evropy v Římě ještě zrychlit.

Ještě blíže k postupu měli čtvrtkaři Matěj Krsek, Vít Müller, Michal Desenský a Patrik Šorm. Za Španěly a Poláky mocně finišoval Šorm, ale ke druhé příčce a postupu chybělo v čase 3:03,00 pouhých devět setin. Ani tento výkon ale na pařížskou nominaci díky času stačit nebude. „Strašný kousek, devět setin na 1600 metrech, to je fakt škoda,“ mrzelo Krska.

Daleko od postupových pozic byli ve větrném Nassau sprinteři na 4×100 m Zdeněk Stromšík, Jan Veleba, Jan Jirka, Ondřej Macík. Oproti sobotnímu času stáhli výkonem 39,20 s jedenáct setin, ale na šestém místě neměli na dvě postupové příčky nárok. K nim byl třeba výkon na hranici národního rekordu 38,62 s.

„Olympijský sen se nám pravděpodobně rozplynul. Dali jsme tomu maximum, připravovali se měsíc a půl v kuse. Budeme muset pracovat směrem k mistrovství Evropy,“ hlásil Stromšík. „Jsem hrozně zklamaný, věřili jsme si na víc,“ posmutněle přitakával zkušený Veleba.