Hlavní obsah

Vadlejchovi vyzyvatelé? Hráli házenou, Železného studovali u videa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvanáct finalistů, tři medaile. Klasická rovnice finále technických disciplín na vrcholných akcích. Rázem není podstatné, kdo jak si vedl na předchozích soutěžích, kdo zářil v kvalifikaci. A že už i v oštěpařském sektoru pamatujeme hodně překvapivých šampionů.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Anderson Peters z Grenady letos hází nejdál.

Článek

EUGENE (od našeho zpravodaje) – Pokud si ale oštěpaři do Eugene dovezli formu, jakou předváděli v průběhu sezony, a kvalifikace to naznačila, může být jejich soutěž jedním z vrcholů šampionátu.

Čeští fanoušci věří, že i s přispěním Jakuba Vadlejcha, jenž už letos překonal 90 metrů výkonem 90,88 m. Kdo jsou papírově jeho největší soci v medailové bitvě, která je na Hayward Field na programu v neděli ve 3.35 SELČ? U závodníka je za národností uveden jeho nejlepší letošní výkon.

Anderson Peters (Gren., 93,07 m)

Obhájce zlata z Dauhá, jednička letošní sezony. Patří mu tři ze čtyř nejdelších hodů, jeho suverenitu narušuje jen Vadlejchův výkon. Rodák z karibského ostrůvku se zhruba 12 500 obyvateli snil jako malý, že bude sprinter jako Usain Bolt, ale po sérii zranění přešel na oštěp. Dobrá volba, v historických světových tabulkách už je číslem pět.

Níradž Čopra (Ind., 89,94 m)

Narodil se do zemědělské rodiny na severu Indie, jako dítě se potýkal s obezitou, tak ho otec poslal pravidelně cvičit. Inspirován místními atlety si zkusil hodit oštěpem a školní trenér v něm viděl talent. Techniku si stejně jako Peters zlepšoval sledováním videí s pokusy Jana Železného. Vyhrál olympiádu v Tokiu a doma ho čekalo velkolepé přijetí.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Níradž Čopra, olympijský vítěz z Tokia, při kvalifikaci v Eugene.

Julian Weber (Něm., 89,54 m)

Ve dvanácti letech atletiku opustil, po vzoru staršího bratra se rozhodl věnovat házené. O čtyři roky později se ale k oštěpu vrátil a rána v ruce mu zůstala. Zatím byl trochu ve stínu Johannese Vettera a Thomase Röhlera, jeho jedinou medailí je devět let staré juniorské evropské zlato, ale letos má formu opravňující ho myslet na stupně vítězů.

Oliver Helander (Fin, 89,83 m)

Další z oštěpařů, který cvičil svůj švih při házené, ostatně jeho mladší bratr hraje bundesligu. Díky Helanderovi může někdejší oštěpařská velmoc, která má čtyři mistry světa, opět snít o medailových pozicích. Za 85 metrů hází už od roku 2018, ale teprve v Eugene se mu poprvé povedlo prolomit bránu do finále vrcholné seniorské akce.

Reklama

Související témata: