Hlavní obsah

Vážná operace a pak životní sezona? Stres u české komety vystřídala úleva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je důkazem platnosti rčení, že vše špatné je pro něco dobré. Na konci loňského září atletka Helena Jiranová podstoupila akutní operaci břicha, kde se jí hromadila krev, ale drsná zkušenost stála na začátku její zatím životní sezony, během níž se stala druhou nejlepší překážkářkou české historie. A míří ještě výš.

Foto: ČAS - Ivana Roháčková

Překážkářka Helena Jiranová.

Článek

V 26 letech měla za sebou parádní rok, zlepšila si osobní rekord, pomalu se chystala na přípravu na novou sezonu. Jenže začala cítit bolest a tvrdnutí břicha. „Říkala jsem si, že vydržím vše, ale radši jsme jeli do nemocnice,“ líčí teď už s úsměvem. Dobře udělala.

Doktoři ji hned poslali na sál s diagnózou prasklé cysty na vaječníku. „Bylo to vážné, když je krev samovolně v břiše. Přišla jsem na poslední chvíli a byla jsem dost ve stresu,“ přiznává.

Operace jí pomohla pochopitelně především zdravotně, ale i psychicky. I když nařízené čtyři týdny na lůžku byly pro sportovkyni nelehké. „Postupně jsem začala popocházet, cvičit střed těla. A měla jsem čas se poznat za všech stran,“ vysvětluje. Co to obnáší? Jiranová už řadu let sbírá domácí medaile, nejprve jako čtvrtkařka, později se našla na překážkách.

Jenže ve výraznějším posunu ji jednou zbrzdilo zdraví, podruhé psychika… „Byla jsem ve stresu, že musím pořád někomu něco dokazovat,“ přiznává atletka žijící nedaleko Kolína.

Postupně si začala uvědomovat, že sport není jejím jediným smyslem života. Našla si jiné zájmy, a to se pozitivně projevilo na její výkonnosti. „Trénuju malé atlety, což mě moc baví, pracuju ve fitness centru na baru a dělám vizualizace kuchyní, protože přítel pracuje ve firmě, kde dělají nábytek na míru,“ vysvětluje. Spolu s tréninkem poměrně nabitý program.

Staněk se léčí
Bez úřadujícího halového mistra Evropy Tomáš Staňka proběhne o víkendu domácí šampionát atletů v ostravské hale. Český koulařský rekordman má od začátku sezony potíže s loktem, ale jeho start na halovém mistrovství světa v Bělehradě za dva týdny by neměl být ohrožen. Naopak mílař Filip Sasínek, jenž už měl nominaci do Srbska jistou z loňské sezony, se kvůli potížím s nohou už chystá směrem k letní sezoně. Tahákem ostravských závodů budou překážkové závody a čtvrtky s uzdravenou Ladou Vondrovou a triem mužských limitářů.
Taháky víkendu – sobota, 17.30 60 m př. Ž (Jiranová, Štolová), 17.45 60 m př. M (Svoboda). Neděle, 13.00 800 m M (Šnejdr, Hodboď), 13.10 400 m Ž (Vondrová, Petržilková), 13.25 400 m M (Šorm, Maslák, Müller).

„Občas je to náročné, ale tréninkem se odreaguju. A hlavně se mi ulevilo, že mě atletika nemusí živit, ale dokážu se uživit i jinak,“ pochvaluje si změnu přístupu.

Letos si osobní rekord v hale srazila o 17 setin na 8,03 s, dostala se na špičkový mítink v Düsseldorfu. „Vždycky jsem na něj koukala v televizi, teď bylo neuvěřitelné tam závodit,“ přiznává. A poprvé zažila i tiskovou konferenci jako jedna z hvězd víkendového halového mistrovství republiky v Ostravě. „Je to pěkné, ale stojím nohama na zemi,“ usmívá se.

Ale co se týče plánů na další zlepšení, nechovává se za fráze. „V hale chci běhat pravidelně pod osm sekund. A venku? Doufám, že se dostanu pod 13 sekund,“ přeje si. Takové časy v české historii běhala jen rekordmanka Lucie Škrobáková (7,95 s v hale a 12,79 s venku).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články